Мобінг може стати підставою для розірвання трудового договору та виплати вихідної допомоги: законопроект

15:39, 17 ноября 2021
Комітет Третьякової хоче, щоб Рада ухвалила законопроект про протидію мобінгу в першому читанні.
Мобінг може стати підставою для розірвання трудового договору та виплати вихідної допомоги: законопроект
Джерело фото: brovary.net.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, яким керує Галина Третьякова (що була відсторонена від 5 пленарних засідань Верховної Ради за порушення депутатської етики), рекомендував Верховній Раді розглянути в першому читанні законопроект № 5748 від 12.07.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці».

Законопроектом пропонується визначити мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, яка змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

- повторюваність діяння;

- наявність сторін - кривдник, потерпілий (жертва мобінгу (цькування)), спостерігачі (за наявності);

- дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо).

Психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, позбавлення працівника роботи без його звільнення, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце тощо. Може проявлятись, зокрема, у приниженні гідності працівника, використанні зневажливих зауважень та епітетів, словесній чи невербальній поведінці загрозливого, залякуючого або принизливого характеру, саботажі чи підриві робочої діяльності працівника тощо.

Створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери – ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник зазвичай має брати участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця, застосування інших формально нейтральних процедур для виведення працівника з психологічної рівноваги, негативного виокремлення працівника з колективу, утруднення виконання ним своєї трудової функції тощо. Результатом створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери може бути припинення роботи, зниження кваліфікації, позбавлення перспектив кар’єрного зростання, відсутність або зменшення заохочення, зменшення винагороди за працю тощо.

Заходи, спрямовані на запобігання, протидію та припинення мобінгу (цькування), а також здійснення контролю за заходами протидії мобінгу (цькування) будуть зазначатися в колективному договорі.

Працівник отримає право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник чинив мобінг (цькування) до працівника або не вживав заходів щодо його припинення.

Вчинення працівником підприємства, установи, організації мобінгу (цькування) незалежно від форм прояву стане підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Крім того, припинення трудового договору з підстав мобінгу стане підставою для виплати вихідної допомоги.

Роботодавець зобов’язаний вживати всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров'я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи, розробити процедуру надання психологічної допомоги і підтримки постраждалим від мобінгу особам.

У разі ушкодження здоров`я працівника, причиною якого став мобінг (цькування), заподіяна шкода відшкодовується у розмірі понесених витрат на лікування.

Також депутати мріють оновити механізм подолання колізій під час застосування нормативних актів.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки