Рада схвалила закупівлю кисневих станцій за спрощеною процедурою

17:49, 19 ноября 2021
Спрощена процедура закупівель кисневих станцій діятиме на період встановленого Кабміном карантину.
Рада схвалила закупівлю кисневих станцій за спрощеною процедурою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закупівля робіт та послуг, пов’язаних з кисневими станціями, кріогенними ємностями, мережами централізованого киснепостачання та їх складовими, буде здійснюється в порядку спрощених закупівель. Про це йдеться у законопроекті №6293 про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), який парламент схвалив в цілому як закон. Це рішення підтримало 339 депутатів.

Метою проекту згідно з пояснювальною запискою до нього є «покриття критичної потреби опорних закладів у незалежних джерелах кисню, а саме – кисневих станціях».

У проекті шляхом внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» пропонувалося встановити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», закупівля «робіт та послуг, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі, кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових), а також інших послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів коронавірусу, здійснюється в порядку, встановленому цим Законом для спрощених закупівель».

У Головного науково-експертного управління (ГНЕУ) виникло питання щодо предмету закупівель, які пропонується здійснювати в порядку, встановленому Законом для спрощених процедур. Річ у тім, що за змістом пропонованої в проекті норми таким предметом є, зокрема, «роботи та послуги, пов’язані з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових)», тоді як метою проекту суб’єктами права законодавчої ініціативи визначено «покриття критичної потреби опорних закладів у незалежних джерелах кисню, а саме – кисневих станціях» (п. 2 пояснювальної записки). При цьому зазначено, що «реалізація положень проекту Закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Необхідні зміни було прийнято проектом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій» № 5460 від 05.05.2021» (п. 5 пояснювальної записки). Відтак експерти відзначають, що з наведеного вбачається логічним висновок, що проект розроблений з метою забезпечення реалізації в найкоротший термін Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій» від 04.11.2021, яким передбачено відповідне фінансування за бюджетними програмами «централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я» та «субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій». Тобто у проекті мова мала б йти про визначення предметом закупівель в порядку, встановленому законом для спрощених процедур, робіт та послуг з проектування та встановлення кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я.

У свою чергу, на думку експертів, визначений у проекті предмет закупівель у порядку, встановленому Законом для спрощених процедур, – «роботи та послуги, пов’язані з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових)» – не передбачає вичерпного переліку таких робіт та послуг, що може призвести до розширення предмету закупівель за особливою процедурою.

На думку ГНЕУ, видається доречним (у тому числі, з точки зору необхідності прискорення відповідних закупівель в умовах загострення епідемічної ситуації) поставити питання стосовно встановлення різних процедур закупівель для пов’язаних товарів, робіт та послуг, адже безпосередньо закупівля систем постачання медичних газів не дозволяє ввести їх в експлуатацію без проектування та встановлення. Мова йде, зокрема, про те, що дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби. На думку експертів, така пропозиція потребує належного обґрунтування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують передбачити обов’язкове страхування при вакцинації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області