Подарунки для Разумкова і Зеленського та закупівлі Венедіктової: які можливі ризики виявило НАЗК

15:59, 25 ноября 2021
Що показав новий інструмент «Приховані інтереси» для пошуку ризиків у діяльності чиновників і суддів, який розробив НАЗК.
Подарунки для Разумкова і Зеленського та закупівлі Венедіктової: які можливі ризики виявило НАЗК
Джерело фото: nazk.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції презентувало новий діджитал інструмент для виявлення прихованих інтересів у публічних службовців у четвер, 24 листопада.

НАЗК вважає, що алгоритм може пришвидшити роботу Нацполіції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

«Судово-юридична газета» вирішила переглянути кількох чиновників та суддів на цьому порталі стосовно виявлених ризиків у їхній діяльності.

Зауважимо, що наявність у посадовця позначки «Присутні можливі ризики» не свідчить про порушення цим посадовцем антикорупційного законодавства. Лише уповноважені органи можуть встановлювати реальні порушення.

Що у Президента?

«Приховані інтереси» виявили у Володимира Зеленського 7 можливих ризиків. Один з них стосується типів доходу, що зазначено на сайті як «Подарунки» у розмірі 100 тисяч грн від ТОВ «Квартал 95». Коли ж перейти за посилання і переглянути декларацію (від 03.01.2020), то у деталях зазначено, що це компенсація за користування торговою маркою.

Наступний ризик, який зазначено на порталі як «Подарунок», був від Валентини Кисєль. У деталях декларації (від 07.07.2020) вказано, що це дохід від відчуження земельної ділянки у розмірі 1,3 млн грн. У липні минулого року «Економічна правда» написала, що Президент Володимир Зеленський продав земельну ділянку і нерухомість дружині заступника голови фракції «Слуга народу» Валентині Кисєль.

А як щодо колишнього спікера парламенту Разумкова?

У нього «Приховані інтереси» виявили 4 ризики. Два  з них становлять незначну суму: 171 і 391 грн.

Ще один ризик, той же тип доходів «Подарунки», був на суму понад 80 тис. грн. Цікаво, що на сайті порталу зазначено, що це подарунок від Разумкова для Разумкова. Але декларація (від 29.05.2020) зазначає його дружину в інформації про особу, якої стосується цей дохід.

Чи є ризики у Венедіктової?

Інструмент знайшов 11 можливих ризиків у Генерального прокурора. На сайті зазначено, що вони всі стосуються конфліктів інтересів під час здійснення державних закупівель. До уваги було взято ризик з найбільшою сумою – понад 800 тис. грн.

Ось так виглядає візуалізація ризику:

Цікавою є і сама закупівля офісного устаткування. На Prozorro зазначено, що у тендері змагалися кілька компаній. Серед них ТОВ «Український папір», які стали переможцями, та ТОВ «Компанія Укрканцторг». Остання оскаржувала рішення замовника – Державного бюро розслідувань – стосовно порушення тендерної документації переможцем. Проте скаргу не задовольнили, тому що всі документи були наявні. Про це йшлося у рішенні

Як взагалі діє цей алгоритм?

На сайті НАЗК також вказано, що робота алгоритму виявляє 11 типів можливих ризиків, використовуючи для цього інформацію з відкритих джерел, завдяки чому пришвидшується процес пошуку можливих порушень та прослідковуються зв’язки, які майже неможливо виявити самостійно.

Список можливих ризиків виглядає так:

1. Конфлікт інтересів під час здійснення закупівель. Алгоритм виявлення тендерів, коли компанія, що пов’язана з публічним службовцем, виграє тендер в органі, де він працює;

2. Помічником народного депутата є його близька особа;

3. Конфлікт інтересів у суддів. Алгоритм виявлення можливого конфлікту інтересів у суддів під час прийняття рішень у справах, у яких фігурують пов’язані з ними особи;

4. Спільна робота близьких осіб. Алгоритм виявлення близьких осіб, які працюють в одному органі;

5. Конфлікт інтересів у державних виконавців. Алгоритм виявлення зв’язків державних виконавців із боржником або стягувачем;

6. Конфлікт інтересів під час здійснення державного нагляду (контролю). Алгоритм виявлення зв’язків службових осіб, які працюють в органах державного нагляду (контролю) з підприємством об’єкта контролю;

7. Подарунки. Алгоритм виявлення ризикових подарунків або інших доходів;

8. Особи, які є керівниками юридичних осіб. Алгоритм виявлення декларантів, які є керівниками юридичної особи;

9. Адвокатська діяльність. Алгоритм виявлення осіб, суб’єктів моніторингу, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, що не зупинене у встановленому законом порядку;

10. Арбітражний керівник. Алгоритм виявлення осіб, суб’єктів моніторингу, які мають свідоцтво про право на заняття діяльністю арбітражних керуючих, що не зупинене у встановленому законом порядку;

11. Конфлікт інтересів у депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Алгоритм виявлення збігів пов’язаних із депутатом осіб у документах міської ради. Нині система знаходить ризики лише в рішеннях міських рад Києва, Харкова та Одеси. Для виявлення можливих ризиків у рішеннях інших рад можна скористатися ручним пошуком «Перевірити документ» (деталі у відповідному розділі інструкції).

Детальніше про користування інструментом можна прочитати за посиланням. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що українці зможуть виявляти приховані інтереси у суддів та публічних службовців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді