Коло осіб, які мають можливість оскаржити вирок суду, розширять: до КПК хочуть внести зміни

08:10, 29 ноября 2021
Доступ до касаційного оскарження вироків можуть отримати особи, які не є учасниками судового процесу.
Коло осіб, які мають можливість оскаржити вирок суду, розширять: до КПК хочуть внести зміни
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати пропонують розширити коло осіб, які мають право оскаржити вирок.

Для цього в парламент внесений проект Закону про внесення змін до статті 394 Кримінального процесуального кодексу України щодо суб'єктів оскарження вироку на підставі угоди між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості № 6328 від 19.11.2021.

Ним пропонується додати абзац четвертий до частини 4 статті 394 Кримінального процесуального кодексу України, яким надати можливість оскарження вироку суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості іншій особі, за умови, що вирок стосується її прав, свобод та інтересів, зокрема зміст вироку надає можливість стверджувати про співучасть такої особи у вчиненні кримінального правопорушення і у такий спосіб створює можливість звільнення від обов’язку доказування обставин щодо причетності такої особи до вчинення кримінального правопорушення та усупереч презумпції невинуватості встановлює її винуватість у вчиненні злочину.

Необхідність прийняття законопроекту обґрунтовується таким.

На сьогоднішній день виникають ситуації, коли вироком суду, яким затверджується угода між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості презюмується вина особи, яка не є учасником цього судового процесу, в якому судом ухвалюється такий вирок.

У таких ситуація дуже часто встановлюється преюдиція вини третьої особи в такому рішенні, яка встановлюється лише на підставі слів підозрюваного або обвинуваченого, яка уклала угоду з прокурором про визнання винуватості і більше ніякими доказами не встановлюється вина цієї третьої особи.

Статтею 394 Кримінального процесуального кодексу України не врегульовано питання оскарження вироку на підставі угоди, якщо ним порушуються права іншої особи, яка не є учасником даного кримінального провадження, а тому суд, вирішуючи питання захисту порушених прав такої особи, повинен звертатися до загальних норм кримінального процесуального закону.

Судова практика не є сталою з цього питання і має декілька напрямів розв’язання цієї проблеми:

по-перше, деякі судді вважають, що можливе оскарження в апеляційному порядку таких вироків третіми особами, посилаючись на статті Конституції України;

по-друге, деякі судді підходили до цього питання чисто формально, звертаючись до Кримінального процесуального кодексу України, де визначено суб’єктів, які мають право на апеляційне оскарження вироків.

Тому і виникла пропозиція розширення суб’єктного складу за рахунок надання можливості оскарження судових вироків у кримінальному процесі в апеляційному порядку особами права, свободи та інтереси яких були порушені під час ухвалення вироку на підставі угоди між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості і при цьому ці особи не були учасниками судового процесу.

У частині 5 статті 82 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

З огляду на це автори законопроекту дійшли висновку, що даний механізм існує в господарському, цивільному та адміністративному процесі, а в кримінальному процесі він відсутній, що породжує порушення прав, свобод та інтересів осіб та не відповідає вимогам Конституції України.

Крім того, в процесуальні кодекси знову внесуть зміни щодо форми і змісту касаційних скарг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва