ВС висловився про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

11:50, 29 ноября 2021
Законодавцем встановлено виключний перелік випадків, за наявності яких апеляційний суд має право ухвалити рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.
ВС висловився про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 1440/1634/18 та зазначив, що розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами повинен здійснюватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи про час, дату та місце судового розгляду.

Обставини справи

Розглядаючи справу, ВС зазначив, що розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Частина перша статті 311 КАС України   встановлює, що суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі:

1) відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю;

2) неприбуття жодного з учасників справи у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання;

3) подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Отже, законодавцем встановлено виключний перелік випадків, за наявності яких апеляційний суд має право ухвалити рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Як убачається з матеріалів справи, ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року відкрито провадження у справі про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року справу призначено до розгляду в порядку письмового провадження в приміщені П`ятого апеляційного адміністративного суду у залі судового засідання № 10 на 22 червня 2021 року.

ВС зазначив, що відповідно до супровідного листа П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2021 року копію ухвали про відкриття провадження про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами направлено до відома позивача та повідомлено, що заява призначена до розгляду в порядку письмового провадження на 15 червня 2021 року без виклику сторін.

Вищезазначені супровідний лист від 14 травня 2021 року та ухвала П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року про відкриття провадження про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами були надіслані на електронну адресу позивача 26 травня 2021 року.

Електронним листом позивач підтвердив отримання 26 травня 2021 року ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року.

Таким чином, під час підготовки справи до розгляду суд дійшов висновку про необхідність розгляду справи в порядку письмового провадження без виклику сторін без надання сторонам строку для подачі клопотання про розгляд справи за їх участю.

Водночас ВС зауважив, ураховуючи положення частин першої, другої статті 368 КАС України, розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами повинен здійснюватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи про час, дату та місце судового розгляду.

Отже, розгляд справи в непередбаченому процесуальним законом порядку, зокрема, в порядку письмового провадження за відсутності учасників справи, є порушенням статті 129 Конституції України та статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Поряд з цим, Судом було встановлено, що в матеріалах справи наявний електронний лист П’ятого апеляційного адміністративного суду від 26 травня 2021 року, яким позивачу направлено ухвалу П’ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року про відкриття провадження за заявою про перегляд судового рішення за  нововиявленими обставинами та супровідний лист, в якому зазначено про те, що розгляд справи буде здійснюватися в порядку письмового провадження 15 червня 2021 року, а не як зазначено в ухвалі П’ятого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року – 22 червня 2021 року.

Верховний Суд зазначив, що відповідно до частини другої статті 306 КАС України усі судові рішення, ухвалені суддею-доповідачем під час підготовки справи до апеляційного розгляду, викладаються у формі ухвали.

Таким чином, дата проведення судового засідання може бути змінена лише шляхом винесення відповідної ухвали, а не шляхом направлення повідомлення, викладеного у супровідному листі.

Зазначені порушення норм процесуального права позбавляють суд касаційної інстанції можливості надати правову оцінку висловлюваним судом апеляційної інстанції висновкам по суті заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, а тому ухвала суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню з направленням справи до апеляційного суду на новий розгляд в частині розгляду заяви позивача про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд висловився щодо обов’язковості призначення експертизи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді