Для всіх чиновників обмежать мінімум для розрахунку посадового окладу, а для НАЗК та НАБУ – ні

08:19, 4 декабря 2021
У Законі про Держбюджет до другого читання зняли обмеження зарплат для НАЗК та НАБУ.
Для всіх чиновників обмежать мінімум для розрахунку посадового окладу, а для НАЗК та НАБУ – ні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В ухваленому у другому читанні Законі про Державний бюджет України на 2022 рік (законопроект 6000) зняли обмеження для розрахунку зарплат у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) та у Національному антикорупційному бюро (НАБУ).

Це випливає з порівняльної таблиці. Так, у першому читанні пропонувалося встановити «заморожений» зменшений прожитковий мінімум, який застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових органів: з 1 січня — 2102 гривні.

У тому числі зменшений розмір цього мінімуму для визначення базового розміру посадового окладу встановлено і для суддів (2102 грн), і для прокурорів (1600 грн).

При тому для всіх інших працездатних осіб цей мінімум складає 2481 грн.

Однак до другого читання закон ще поправили.

Так, хоча й до числа обмежень додали «митників», яким будуть рахувати зарплату, виходячи з 2102 грн, однак чомусь виключили НАЗК та НАБУ. Тому для їх зарплат «заморожений» мінімум застосовуватися не буде.

«Розглянути можливість щодо уточнення редакції абзацу 6 статті 7 законопроекту в частині непоширення дії такого положення на центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику, та орган досудового розслідування, на який відповідно до частини п’ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України покладається функція здійснення досудового розслідування корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень, та у зв’язку з цим щодо збільшення видатків проекту державного бюджету на 2022 рік на функціонування таких органів в частині оплати праці відповідних працівників таких органів», - було сказано у поясненнях до пропозицій.

Отже, Мінфін врахував ці пропозиції та збільшив видатки на зарплати:

НАБУ – на 149,2 млн грн

НАЗК – на 26,6 млн грн.

При цьому слід нагадати, що НАЗК у 2021 році перевірило цілих 806 декларацій (у 2021 році було подано 500 тисяч щорічних декларацій, але у НАЗК встигли перевірити тільки 806).

Також НАЗК прийняло наказ стосовно затвердження Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування (наказ 23.07.2021  № 450/21), який спростив життя чиновникам.

Так, у ньому, зокрема, вказано, що якщо вартість майна, набутого у власність суб’єктом декларування, йому невідома, повідомлення НАЗК не подається. Також встановлено, що інформація про отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку членом сім’ї суб’єкта декларування не подається.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси