Третьякова просить парламент підтримати ініціативу Кабміну по обмеженню надання допомоги по безробіттю

13:08, 7 декабря 2021
Урядовий законопроект передбачає збільшення тривалості страхового стажу для обчислення допомоги по безробіттю, а також запроваджує жорсткіші норми для її отримання.
Третьякова просить парламент підтримати ініціативу Кабміну по обмеженню надання допомоги по безробіттю
Джерело фото: pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова пропонує депутатам схвалити за основу законопроект № 6067 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці, внесений до парламенту Кабінетом Міністрів України, який передбачає скасування надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, а також змінює умови надання допомоги по безробіттю. Проект відповідної постанови вона внесла до парламенту.

Як зазначено у пояснювальній записці до проекту, реалізація акта забезпечить збалансування бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в 2022 році шляхом запровадження норм, спрямованих на оптимізацію видатків на матеріальне забезпечення безробітних (прогнозна економія 3,1 млрд гривень), та нових програм сприяння зайнятості, зокрема осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (прогнозні витрати 219,3 млн гривень).

Скасовується квота для молоді (випускників професійних закладів освіти, закладів вищої освіти, тим хто звільнився з армії тощо). При цьому урядовці пропонують замінити механізм квотування, запровадивши компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних, зокрема молоді.

Чинними нормами (стаття 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття») передбачено, що загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а проектом пропонується зменшити тривалість виплати допомоги по безробіттю з 360 до 180, 210, 240, 300, 330 календарних днів залежно від наявності в особи тривалості страхового стажу, при цьому 360 календарних днів передбачається лише для тих, у кого більше 30 років страхового стажу (тобто для осіб передпенсійного або пенсійного віку).

Змінами до статті 23 збільшується тривалість страхового стажу для обчислення допомоги по безробіттю, що тягне за собою зменшення розміру допомоги по безробіттю. Наразі розмір допомоги по безробіттю визначається залежно від страхового стажу у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду для цієї категорії осіб:

до 3 років – 50%

від 3 до 6 років – 55%

від 6 до 12 років – 60%

від 18 до 24 років – 70%

від 24 до 30 років – 75%

понад 30 років – 80%.

При цьому, якщо наразі призначена допомога по безробіттю від тривалості безробіття виплачується перші 90 календарних днів – 100%, протягом наступних 90 календарних днів – 80%, у подальшому – 70%, то проектом пропонується перша половина строку тривалості виплати допомоги по  безробіттю – 100%, а в  подальшому – 50%.

Проектом пропонується прирівняти осіб, які звільнилися за угодою сторін, до осіб, які звільнилися за власним бажанням, і виплачувати для цих всіх осіб допомогу з 31-го календарного дня.

Змінами до Закону України «Про зайнятість населення» передбачається механізм сприяння працевлаштуванню окремих категорій безробітних шляхом компенсації роботодавцю протягом 12 місяців фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць. Проте у разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація відповідно до частини першої цієї статті, до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залежно від джерела фінансування компенсації, крім випадку, коли на його робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням.

Передбачено, що роботодавцю, який за направленням працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років та, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць, компенсуються 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, але не вище розміру мінімальної заробітної плати.

Крім того скасовується стаття, яка передбачає надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Третьякова зареєструвала доопрацьований законопроект про пенсійну реформу.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду