Сергій Марченко розповів про ключові ризики та план дій з управління державним боргом

12:00, 11 декабря 2021
Впровадження Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2021-2024 роки дозволить надалі підтримувати імідж держави як надійного партнера, що проводить прозору та передбачувану боргову політику, - Марченко.
Сергій Марченко розповів про ключові ризики та план дій з управління державним боргом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Кабмін затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2021-2024 роки.

Під час засідання Міністр фінансів України Сергій Марченко представив презентацію «Середньострокова стратегія управління державним боргом на 2021-2024 роки».  Він повідомив, що стратегія включає огляд державного боргу, порівняльний аналіз його структури та динаміки з країнами аналогами, аналіз ризиків державного боргу, на основі яких визначаються цілі управління державним боргом на середньостроковий період. Також стратегія містить аналіз показників державного боргу та план дій.

Так, на другому слайді  можна побачити динаміку державного і гарантованого державою боргу.

Коментуючи цей слайд, Сергій Марченко підкреслив, що внаслідок проактивної роботи Міністерства фінансів України очікується чітка тенденція до зниження боргового навантаження у середньостроковій перспективі.

Він зазначив, що за результатами реалізації попередньої стратегії вже вдалось досягти певних результатів: збільшення частки державного боргу у національній валюті з 33,4 % у 2018 році до 38,2% у 2020 році, з відповідним зменшенням частки боргу у іноземних валютах; продовження терміну погашення боргу, в тому числі у результаті проведення успішної операції з управління державним боргом; збільшення міжнародних рейтингів України.

Також стратегією визначено чотири основних цілі управління державним боргом на наступні три роки.

Збільшення частки національного боргу в національній валюті, продовження середнього строку до погашення боргу, залучення довгострокового пільгового фінансування та розвиток міцних взаємовідносин з інвесторами.

«Крім того, серед показників досягнення цілей є, зокрема, зниження відношення  державного боргу до ВВП на кінець 2024 року до 47%, а також збільшення частки боргу в національній валюті до 51%» - підкреслив Сергій Марченко.

Також Сергій Марченко розповів про ключові ризики державного боргу. За його словами основними ризиками на сьогоднішній день залишаються ризик рефінансування та валютний ризик.

«Стратегія передбачає заходи приведення ризиків до прийнятного рівня, водночас результативність впровадження таких заходів буде залежати від економічної ситуації в Україні та світі. Важливим для зменшення боргового навантаження є виважена політика з управління державними банками та компаніями і поступове зменшення частки держави в банківському секторі України» - наголосив Міністр фінансів України.

На останньому слайді Міністр фінансів України презентував план дій з метою реалізації стратегії.

«На цьому слайді можна побачити джерела фінансування бюджету та заходи з управління державним боргом, зокрема, це розвиток ринку державних цінних паперів, випуск облігацій зовнішньої державної позики в різних валютах на міжнародному рівні, вивчення міжнародного досвіді щодо використання ESG інструментів; розширення бази інвесторів на внутрішній ринок цінних паперів; активні операції з управління державним боргом; поглиблення взаємодії з інвесторами; розширення співпраці з МФО та урядами іноземних держав щодо пільгового фінансування; робота уряду щодо покращення рейтингу України як позичальника» - зазначив Марченко.

Він підкреслив, що впровадження Середньострокової стратегії управління державним боргом на 2021-2024 роки дозволить надалі підтримувати імідж держави як надійного партнера, що проводить прозору та передбачувану боргову політику, що у свою чергу матиме позитивний вплив на умови державних запозичень та сприятиме інвестиційній привабливості України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про 51 тисяча гривень штрафу за публічне заперечення збройної агресії: кого будуть штрафувати.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду