Кабмін пропонує збільшити термін оплати лікарняних за рахунок роботодавця

08:50, 16 декабря 2021
Профільний комітет парламенту розглянув три законопроекти, два з яких передбачають збільшення терміну оплати днів непрацездатності за рахунок роботодавця.
Кабмін пропонує збільшити термін оплати лікарняних за рахунок роботодавця
Джерело фото: slovoidilo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики включив до порядку денного три законопроекти, які стосуються оптимізації Фонду соціального страхування, аби пізніше напрацювати вже єдине рішення. При цьому два із трьох законопроектів передбачають збільшення терміну оплати днів непрацездатності за рахунок роботодавця.

Перший законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України  (ФСС)  (р. № 6171, Кабінет Міністрів України), зокрема:

  • збільшується термін оплати днів непрацездатності за рахунок роботодавця з 5 до 7 календарних днів;
  • ФСС визначається юридичною особою публічного права, передаються повноваження від правління ФСС до Кабінету Міністрів України щодо призначення директора виконавчої дирекції Фонду, затвердження порядку відчуження майна Фонду, яке визначається об’єктом державної власності;
  • призначення заступників директора виконавчої дирекції, керівників обласних управлінь виконавчої дирекції здійснюватиметься за погодженням з Мінсоцполітики, а не з правлінням Фонду як зараз;
  • правління Фонду матиме право розглядати проект бюджету Фонду, а не схвалювати його, тобто не впливатиме на його формування.

Змінять і процес виплат за страхуванням від нещасного  випадку. Зокрема, пропонують надавати такі види страхових виплат:

1) щомісячна страхова виплата:

  • потерпілому у вигляді компенсації втраченого заробітку   (або   відповідної   його   частини) залежно від ступеня втрати  професійної працездатності;
  • особам,  які  мають   право  на  виплати  у  разі смерті потерпілого;
  • дитині, яка народилася з інвалідністю унаслідок професійної травми її матері;

2) одноразова страхова виплата:

  • потерпілому у разі стійкої втрати  професійної працездатності;
  • кожній особі, яка має право на страхові виплати  в разі смерті потерпілого, та кожному з батьків потерпілого;
  • сім'ї потерпілого;

3) відшкодування  страхових   витрат   на   медичну   та соціальну допомогу;

4) допомога  по тимчасовій  непрацездатності  внаслідок нещасного випадку  на виробництві або професійного захворювання.

У тексті законопроекту зазначено, що щомісячні страхові виплати підлягають перерахунку щороку з 1 березня на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої зарплати.

Мають право на щомісячні страхові виплати:

1) діти, які  належать до сім'ї  потерпілого, у тому числі народжені у період до десятимісячного строку  після смерті потерпілого включно;

2) неодружені повнолітні діти, які: є учнями, студентами, що навчаються до 23 років або визнані інвалідами з дитинства;

3) непрацюючі на дату смерті дружина (чоловік), які досягли пенсійного віку або визнані інвалідами з дитинства;

4) дружина (чоловік) або один з батьків потерпілого, які на момент його смерті перебували у відпустці по догляду за дитиною.

Право на одноразову допомогу мають батьки та чоловік (дружина).

Представник Федерації профспілок застеріг від схвалення даного проекту, вказавши, що збільшення терміну оплати днів непрацездатності за рахунок роботодавця призведе до збільшення тиску на зарплатний фонд.

Альтернативний законопроект р. № 6171-1, н.д. Королевська Н. та інші. Зокрема, ним передбачено:

  • відновлення раніше діючої норми щодо повноваження правлінь ФСС затверджувати річний бюджет та зміни до нього, звіти про виконання бюджету (постатейно за доходами і видатками, визначеними законом), порядок використання коштів бюджету та коштів резерву Фонду;
  • скоротити кількість документів, що подаються особами до Фонду для призначення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку з 21 до 1 тощо. Запропоновані Кабміном нововведення (стосовно збільшення терміну оплати днів непрацездатності за рахунок роботодавця з 5 до 7 календарних днів; щодо визначення Фонду юридичною особою публічного права, призначення керівництва тощо) із даного законопроекту вилучені.

Третій законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків (р. № 6171-2, автор - голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова). Він, до всього вище запропонованого, пропонує надати повноваження Кабінету Міністрів України в частині:

  • вирішення питань бюджетної політики ФСС;
  • затвердження порядку відчуження майна Фонду;
  • затвердження нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини, пов’язані із виконанням завдань і функцій Фонду, що є суміжними із сферами державних політик, завдання щодо формування та реалізації яких віднесені до повноважень інших центральних органів виконавчої влади;
  • призначення та звільнення директора виконавчої дирекції Фонду.

Третьякова пропонує передбачити повноваження Мінсоцполітики щодо:

  • внесення Уряду пропозицій стосовно призначення та звільнення директора виконавчої дирекції Фонду;
  • погодження призначення та звільнення директором його заступників і керівників управлінь виконавчої дирекції фонду;
  • внесення в порядку державного нагляду подань відповідному суб’єкту призначення щодо звільнення зазначених посадових осіб;
  • визначити Фонд юридичною особою публічного права.

Далі Третьякова пропонує внести норми про електронний листок непрацезданості. Медичний висновок про тимчасову непрацездатність прописати як електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність. Третьякова пропонує перевіряти листки непрацездатності уповноваженими працівниками ФСС. Якщо буде доведено необґрунтованість лікарського висновку у видачі такого листка, то лікар, який його виписав, має відшкодувати сплачені кошти.

Щорічну основну відпустку Третьякова пропонує надавати тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Третьякова зареєструвала доопрацьований законопроект про пенсійну реформу. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде