Мінекономіки ініціює зміни до Порядку сплати зборів за дії щодо охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності

15:42, 13 января 2022
Оприлюднено проект постанови КМУ про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності.
Мінекономіки ініціює зміни до Порядку сплати зборів за дії щодо охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство економіки повідомляє про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності».

Проект постанови розроблено на виконання пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства» від 21.07.2020 № 816-IX (Закон 816) та пункту 7 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями» від 21.07.2020 № 815-IX (Закон 815) та цілі державної політики «5.9 Правова охорона та захист інтелектуальної власності» Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471.

Основні положення

Законом 815 і Законом 816 внесено зміни, зокрема, до законів «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг». Також у 2019 році були внесені зміни до законів України щодо правової охорони компонувань напівпровідникових виробів та географічних зазначень. Цими змінами визначено нові та уточнено чинні збори за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Відповідно до статті 23 Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» розмір передбачених цим Законом зборів, строки і порядок їх сплати визначаються Кабінетом Міністрів України.

Аналогічні норми містяться в інших спеціальних законах у сфері інтелектуальної власності.

У зв’язку з цим, до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716, запропоновано внести зміни з урахуванням нових норм спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності, зокрема:

  • введено нові види зборів;
  • змінені формулювання видів зборів відповідно до нової термінології;
  • виключені збори, не передбачені чинними спеціальними законами у сфері інтелектуальної власності;
  • змінена нумерація кодів зборів у зв’язку з введенням нових зборів;
  • виключені формулювання щодо надання документів про сплату зборів;
  • змінені назви об’єктів права інтелектуальної власності;
  • змінена термінологія відповідно до вимог законів у сфері інтелектуальної власності;
  • примітки до кодів, що стосуються подання заявок на об’єкти інтелектуальної власності в електронній формі, узагальнені та перенесені до Порядку для всіх об’єктів права інтелектуальної власності;
  • виключено додатковий збір за публікацію кольорового зображення промислового зразка та торговельної марки, оскільки законом передбачена електронна публікація в електронному бюлетені;
  • приведено у відповідність вимогу спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності щодо призначення та використання зборів виключно для забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

Очікується, що прийняття проекту постанови матиме такий вплив:

приведення у відповідність системи зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, до вимог спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності;

забезпечення покращення показників, які відображають результати здійснення дій, пов’язаних з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності;

створення належних умов для досягнення європейських стандартів якості послуг, відкритості та прозорості діяльності відповідних органів та структур у сфері інтелектуальної власності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде