Поширення порнографії та «явно несправедливе покарання»: позиція Верховного Суду

18:19, 13 января 2022
Як ВС пояснив термін «явно несправедливе покарання».
Поширення порнографії та «явно несправедливе покарання»: позиція Верховного Суду
Джерело фото: ternopil.eu
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Термін «явно несправедливе покарання» означає не будь-яку можливу відмінність в оцінці виду та розміру покарання з погляду суду апеляційної чи касаційної інстанції, а відмінність у такій оцінці принципового характеру.

Так зазначив Верховний Суд у справі № 523/6202/17 від 7 червня 2021-го року.

«Це положення вказує на істотну диспропорцію, неадекватність між визначеним судом, хоча й у межах відповідної санкції статті, видом та розміром покарання та тим видом і розміром покарання, яке б мало бути призначене, враховуючи обставини, які підлягають доказуванню, зокрема ті, що повинні братися до уваги під час призначення покарання», - йдеться у матеріалах справи.

Так, за вироком суду першої інстанції чоловіка було визнано винуватим у вчиненні злочину – розбещенні неповнолітніх.

Окрім того, його також визнано винуватим у вчиненні злочину – виготовленні та поширенні порнографії за змовою групи осіб. Тож він був остаточно засуджений на строк 6 років з позбавленням права на 2 роки займатися діяльністю, пов`язаною з виготовленням, зберіганням з метою розповсюдження та розповсюдженням книг, фільмів, фото та відеопродукції.

Чоловік пересилав неповнолітній відеозаписи та фотографічні зображення порнографічного характеру, у тому числі власноруч створені. Вони були з характерним цинічним, грубим відображенням сфери статевих контактів, що не мали яких-небудь інших художніх аспектів та пропагували сексуальні девіації.

Це призвело до порушення нормального психічного та соціального розвитку малолітньої, яку чоловік примусив створювати інтимні фото та поширювати йому і ще одному чоловікові.

Апеляційну скаргу захисника в інтересах засудженого було задоволено частково. Вирок суду першої інстанції змінили: зараховано в строк відбування покарання строк перебування у стаціонарному медичному закладі при проведенні судово-психіатричної експертизи з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

У касаційній скарзі засуджений стверджує, що йому призначено покарання, яке за своїм видом та розміром є явно несправедливим через суворість. Він зазначає про наявність підстав для звільнення його від відбування покарання, а саме його активну життєву позицію, відношення до скоєного та фактичне виправлення, а також те, що засуджений не є соціально небезпечним, чого не врахували суди.

За доказами засуджений вину у вчиненому визнав частково. Він зазначив, що отримав від друзів, імена яких відмовився вказати, посилання на інтернет-сторінку раніше незнайомої дівчини. За їхніми словами,  повнолітня нібито надавала інтимні послуги. Чоловік категорично заперечив обізнаність про малолітній вік потерпілої.

У матеріалах справи йдеться, що доводи про явну несправедливість призначеного покарання через суворість були предметом перевірки апеляційного суду, який обґрунтовано визнав їх безпідставними. Переконливих доводів, які б ставили під сумнів законність рішення апеляційного суду, вмотивованість його висновків, захисник у касаційній скарзі не навів.

ВС погодився з рішенням судів про те, що виправлення засудженого можливе лише за умови його ізоляції від суспільства, а також про відсутність підстав та умов застосування положень ст. 75 КК та звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням.

«Оскільки навіть із урахуванням обставин, які пом`якшують покарання, таке звільнення не відповідатиме принципам справедливості, виваженості, співмірності та не сприятиме досягненню цілей покарання, визначених ст. 50, 65 КК», - йдеться у матеріалах справи.

Касаційний суд вважає, що призначене покарання є законним та справедливим, воно відповідає тяжкості вчинених правопорушень, сприятиме виправленню винного та попередженню вчиненню нових злочинів.

«Враховуючи наведене, колегія суддів не вбачає підстав для скасування або зміни оскаржених судових рішень з мотивів, зазначених у касаційній скарзі захисника, та вважає, що у відкритті провадження за її касаційною скаргою слід відмовити», - зазначено у документі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, які рішення виносять суди у справах про поширення зображень інтимного характеру.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси