Які рішення виносять суди у справах про поширення зображень інтимного характеру

15:50, 30 декабря 2021
Суд покарав вчительку, яка поширила своє оголене фото у груповий чат села.
Які рішення виносять суди у справах про поширення зображень інтимного характеру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Помста колишніх, шахраї чи випадкова помилка – і ваші інтимні фотографії опинилися у мережі.

«Судово-юридична газета» знайшла кілька судових справ стосовно поширення оголених фото як їхніми власниками, так і сторонніми людьми. Які ж рішення приймають суди у таких ситуаціях?

Вчителька надіслала оголене фото у спільний чат

У квітні 2020 року вчителька вчинила дрібне хуліганство, бо виставила у спільну групу «вайбер» села Макарівка своє оголене фото.

А вже у травні Попільнянський районний суд Житомирської області розглянув справу № 288/628/20 про адміністративне правопорушення та покарав жінку.

Під час судового засідання особа визнала свою винність у скоєному правопорушенні, передбаченому статтею 173 КУпАП. Вона пояснила, що дане фото хотіла направити для своєї дочки з метою отримання консультації у лікаря щодо проведення медичного втручання.

«У мене такий телефон – скло побите. Я натиснула і все. Я спокійно лягла спати. Вранці відкриваю Viber, дивлюся: магазин "Кошик", 57 учасників. Мені стало погано», - розповіла Наталія журналістам телеканалу СТБ.

Тож вчительку було оштрафовано на 51 грн та стягнуто судовий збір на користь держави 420,40 грн.

Оголені фото неповнолітньої потрапили до рук однокласників

Новоград-Волинський міськрайонний суд розглядав справу № 285/860/20 щодо неналежного виконання матір’ю батьківських обов’язків. Тому у лютому 2020-го року через це було розповсюджено світлини оголеної дитини.

У судовому засіданні жінка вину не визнала. Вона пояснила, що належним чином виховує свою доньку, достатньо приділяє їй часу та уваги. Оголені фото її дитини були розповсюджені серед учнів школи та у соцмережі восени 2019 року не з вини дитини, у зв`язку з чим над нею глузували.

«Зі слів доньки дізналась, що вона закохалась у старшокласника своєї школи, який попросив на знак свого кохання надіслати йому оголені фото світлини, що дитина і зробила. Фото донька надіслала хлопцю на його телефон у приватні повідомлення, які в подальшому, не відомо як, стали надбанням всієї школи», - йдеться у матеріалах справи.

Водночас даних про те, що матір своїми діями умисно ухиляється від передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення неповнолітньої дитини необхідних умов життя, навчання чи виховання, у справі немає.

«Окрім протоколу про адміністративне правопорушення, складеного на жінку, відсутні будь-які докази, що підтверджують факт вчинення нею адміністративного правопорушення. Навпаки, вона з метою захисту інтересів своєї дитини звернулась із заявою до поліції щодо цькування дитини у школі», - зазначено у документі.

Також було встановлено, що через поширені фото дівчина зазнала з боку однокласників глузування, психологічного приниження, словесного знущання. Тому родина змушена була змінити місце проживання та навчання дитини.

Суд зазначив, що у таких діях учасників освітнього процесу можуть вбачатись ознаки адміністративного правопорушення, тож було вирішено довести обставини до відома начальника відділу освіти Новоград-Волинської районної державної адміністрації для відповідної перевірки та можливого прийняття рішення щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Провадження по справі про притягнення матері до адміністративної відповідальності суд закрив у зв`язку із відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Колишній поширив інтимні фото дівчини

У 2018-му році  хлопець розмістив фото в соціальній мережі «Вконтакт» своєї колишньої співмешканки в оголеному вигляді, а також висловлювався на адресу останньої нецензурною лайкою, чим вчинив насильство в сім’ї психологічного характеру.

Чоловік в судовому засіданні (справа № 196/257/18) вину в скоєному правопорушенні визнав, у вчиненому кається, з потерпілою примирився та прохав суворо його не карати.

Його вина в скоєному правопорушенні підтверджується зібраними матеріалами справи, зокрема письмовими поясненнями постраждалої, а також письмовими поясненнями хлопця, у яких він визнав скоєне правопорушення.

Суд притягнув винуватця до адміністративної відповідальності за ст.173-2 ч.1 КУпАП та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт на строк 30 годин.

Якщо ваші інтимні фото потрапили до «недобрих рук», то варто звернутися у поліцію. А коли же стався їх витік на сайт, можна спробувати адресувати звернення до адміністратора такого сайту.

Гарячі лінії допомоги постраждалим через цькування доступні за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про судові справи стосовно булінгу у школі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва