ВС розтлумачив процесуальні наслідки закінчення строку на усунення недоліків апеляційної скарги

14:23, 31 декабря 2021
Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.
ВС розтлумачив процесуальні наслідки закінчення строку на усунення недоліків апеляційної скарги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Апеляційний суд, вирішуючи (після закінчення строку на усунення недоліків апеляційної скарги, встановленого судом в ухвалі про залишення апеляційної скарги без руху) питання про відкриття апеляційного провадження або про повернення апеляційної скарги, має дослідити, зокрема, обставини виконання заявником апеляційної скарги вимог суду щодо усунення недоліків апеляційної скарги, та передусім встановити, чи виконав заявник апеляційної скарги вимоги цієї ухвали, зокрема встановити той факт, чи надав він документи/докази, вимоги щодо надання яких містила ухвала про залишення апеляційної скарги без руху (докази сплати судового збору, клопотання, інші докази на підтвердження повноважень представника тощо).

Без встановлення цих обставин у апеляційного суду відсутні підстави вирішувати питання щодо пропуску/дотримання строку на усунення недоліків та застосовувати за результатами встановлених обставин відповідні процесуальні наслідки, зокрема передбачені статтями 118, 119, частинами четвертою, шостою статті 174, частиною шостою статті 260, частиною третьою статті 262 ГПК України (повертати, відмовляти у прийнятті апеляційної скарги, відкривати апеляційне провадження).

Відповідно до частини третьої статті 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (частина четверта статті 174 ГПК України).

Отже, за обставин надходження від скаржника 24.02.2021 (тобто до ухвалення апеляційним судом 19.03.2021 оскаржуваної ухвали) заяви про усунення недоліків апеляційної скарги з доказами сплати судового збору з клопотанням про поновлення строку на усунення недоліків, апеляційному суду, за правилами статей 174, 260, 262 ГПК України, передусім, належало врахувати факт вчинення відповідачем дії на виконання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, а саме факт надання скаржником доказу сплати судового збору за подання апеляційної скарги (згідно з платіжним дорученням від 23.02.2021), надати оцінку цьому доказу, а також надати оцінку викладеному скаржником в заяві клопотанню про поновлення строку на усунення недоліків.

Ураховуючи викладене, постановою ОП КГС ВС скасовано ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 19.03.2021. Справу направлено до Північного апеляційного господарського суду на стадію вирішення питання щодо відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою на рішення Господарського суду міста Києва від 17.12.2020.

Постанова Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду у справі №910/7184/20.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що КГС ВС висловив позицію щодо неможливості відкриття провадження у справі про банкрутство.

Крім того, ВС висловився щодо наявності спору про право як підстави для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва