Керівник ДП «ІСС» про ситуацію із ІТ судової системи: «Все тримається лише на ентузіазмі людей»

12:20, 14 января 2022
За словами керівника профільного держпідприємства, наразі розвиток ІТ для судів тримається лише на ентузіазмі та терпінні працівників судової системи.
Керівник ДП «ІСС» про ситуацію із ІТ судової системи: «Все тримається лише на ентузіазмі людей»
Источник фото: lexinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наприкінці минулого року в Україні запрацювали деякі модулі ЄСІТС. Разом із тим, коштів на подальший розвиток інформаційних новацій у судовій системі катастрофічно не вистачає.

В. о. генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи» Микола Козлов поділився баченням ситуації із забезпеченням інформатизації судочинства.

«Півроку в ІТ судової системи: погляд зсередини

«Трохи більше 6 місяців тому я приєднався до спільноти українського правосуддя, очоливши Державне підприємство "Інформаційні судові системи". Не як юрист, звісно, а як айтішник і менеджер. Чому та навіщо? Я повірив у крутий проект з побудови ефективної та прозорої платформи інформатизації судочинства - ЄСІТС. Бажано це зробити не за космічні гроші, а краще - взагалі без них (ну це з'ясувалося трохи згодом).

Юрист чи не юрист, але для кожного проекту автоматизації його керівник має знати предметну галузь. В кожному проекті є кілька складових, тут це звичайно ІТ та судочинство. З ІТ я з горем навпіл знайомий, тож щодо судочинства став поглиблено вивчати.

Про суть ЄСІТС я вже писав у різних матеріалах, тому не буду повторюватись. Краще поділюсь поглядом айтішника зсередини судової спільноти та розповім про те, що відбувається в ІТ-системі судочинства та на чому вона тримається.

Має бути цікаво. Місцями захоплююче. А подекуди навіть триллер.

Отже, для початку…

Мізансцена ІТ судової системи: дійові особи і декорації

У найбільш широкому розумінні, все, що відбувається в електронній формі у судах, - є контекстом Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). ЄСІТС - це не лише програмне забезпечення; сюди слід додати два датацентри, а також всю судову ІТ-інфраструктуру. Щодо останньої, то це понад 800 об’єктів - судів, інших органів і установ системи правосуддя, закладів пенітенціарної системи. Також це 38 тисяч робочих станцій, майже 1400 серверів та 25,5 тисяч периферійного обладнання.

Не вдаючись у подробиці, скажу одне, здивувало як все це й досі працює. Як вдається тримати все це господарство у бодай якомусь притомному стані?

Відповідь є - лише на ентузіазмі людей, які працюють на двох підприємствах - Інформаційні судові системи та Центр судових сервісів (якщо запитаєте, чому їх два, то краще не питайте, бо як на мене це питання лежить не в технічній площині, а в якійсь іншій). Ці два держпідприємства займаються обслуговуванням та адмініструванням підсистем ЄСІТС та всієї судової ІТ-екосистеми.

Окрім зусиль колег з двох держпідприємств, все це працює на терпінні працівників всієї судової системи. Люди терпляче роблять свою справу, і це заслуговує на повагу (в наступному пості розкажу, як це відбувається).

Так чи інакше, ДП “ІСС” і ДП “ЦСС” щодня стикаються з численними труднощами у роботі систем, більшість з яких доводиться долати буквально у ручному режимі.

Ручне балансування навантаження, точкові доопрацювання програмного забезпечення, ручна інтеграція у кожному окремому випадку і таке інше. Щоб змусити спільно працювати різні системи, створені у різний час і на різних технологіях (більшість з яких, до речі, вже давно стала архаїзмом у практиці програмування), потрібні неабиякі знання та зусилля.

Тому, шановна спільното, не поспішайте сварити адміністраторів ЄСІТС, коли реєстр судових рішень час від часу працює повільно чи “падає”.

Власне кажучи, саме наявністю таких проблем і продиктована необхідність радикального перегляду підходів до побудови ЄСІТС. В додатку поділюсь баченням майбутньої архітектури ЄСІТС», - зазначив він.

Зазначимо, що наразі через хакерську атаку не працює більшість сайтів судової влади. У тому числі Реєстр судових рішень. Керівник ДП «ІСС» повідомив, що відновлення роботи прогнозується вже сьогодні у другій половині дня.

 

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Youtube «Право ТВ», а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде