Депутати пропонують проводити акредитацію освітніх програм у вишах поза законом про публічні закупівлі: на що чекати студентам

13:50, 21 января 2022
Згідно з чинним законодавством акредитацію проводить Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти.
Депутати пропонують проводити акредитацію освітніх програм у вишах поза законом про публічні закупівлі: на що чекати студентам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дія закону про публічні закупівлі не буде поширюватися на акредитацію освітніх програм у закладах вищої освіти (ЗВО). Про це йдеться у законопроекті № 6532  «Про внесення зміни  до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо удосконалення процедур оплати інституційної акредитації, акредитації освітніх програм закладів вищої освіти». Авторами проекту є представники різних фракцій, в тому числі «слуг народу» Сергій Бабак, Юлія Гришина, Роман Грищук та інші.

У пояснювальній записці зазначено, що необхідність прийняття відповідного проекту зумовлена потребою удосконалення наявного механізму забезпечення якості вищої освіти та процедур оплати інституційної акредитації, акредитації освітніх програм ЗВО.

Відповідно до статей 19, 25 Закону «Про вищу освіту» Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) є єдиним органом в Україні, що здійснює акредитацію освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти. При цьому відповідно до частини шостої статті 7 Закону України «Про вищу освіту» документ про вищу освіту видається ЗВО лише за акредитованою відповідно до цього Закону освітньою програмою. Тобто акредитація освітньої програми є обов’язковою умовою здійснення освітньої діяльності всіма вишами.

Відповідно до пункту 2 частини другої  статті 22 Закону України «Про вищу освіту» акредитація освітніх програм надається ЗВО на платній основі. К той же час кошти, одержані НАЗЯВО, є коштами спеціального фонду Державного бюджету.

Депутати вказують, що вартість робіт з акредитації освітньої програми є фіксованою та визначеною у Положенні про акредитацію, цим же положенням визначено порядок проведення акредитацій освітніх програм, що робить процедуру акредитації та порядок і розміри оплати стандартними. Відтак, аналізують народні обранці: «конкуренція сторін і пропозицій щодо укладення договорів про акредитацію освітніх програм є відсутньою. Зважаючи на значну кількість освітніх програм у закладах вищої освіти та наукових установах, застосування процедур законодавства про публічні закупівлі створює додаткове навантаження на ЗВО з організації публічних закупівель».

Тому, народні обранці законопроектом пропонують доповнити частину п’яту статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» пунктом 24, яким передбачити, що на випадки, коли  предметом закупівлі є послуги з акредитації освітніх програм, інституційної акредитації ЗВО, що надаються НАЗЯВО, дія Закону «Про публічні закупівлі» не поширюється.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що місцеві бюджети не фінансуватимуть поглиблене вивчення предметів у школах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси