Як вступити на навчання до чеського вишу

16:35, 21 января 2022
Заяви на вступ приймаються чеськими вишами переважно до кінця лютого чи березня.
Як вступити на навчання до чеського вишу
Джерело фото: why-education.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До закінчення навчального року лишається менше ніж півроку і чимало українських випускників вирішують, де їм продовжити навчання. Чимало обирає європейські країни, експерти відзначають, що тут кілька причин: небажання складати Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), намагання отримати європейський диплом, зробити процес навчання як основу для міграції тощо.

Серед популярних напрямків вже багато років є Чехія, яка з 2004 року є членом Європейського Союзу.

З чого почати: з вивчення чеської мови. Володіння нею дозволить навіть іноземцю навчатися в чеському виші за бюджетні кошти або ж на платній основі на одній із міжнародних мов.

Тобто, якщо маєте намір вчитися в Чехії, краще вже в 9 класі починати освоювати місцеву мову, а саме мати рівень В2, саме такий рівень, як пояснюють експерти, дозволить успішно скласти іспити. Також експерти радять скласти тест для отримання сертифіката на рівень володіння мовою.

Як варіант можна пройти мовні підготовчі курси в самій Чехії (компанії, які займаються відповідними програмами зазначені в Інтернеті). Знання мови допоможе отримати студентську візу.

Коли особа обере необхідний виш, вона може подати заяву. Через коронавірусні обмеження її подати можна онлайн на сайті відповідного навчального закладу. Заяви на вступ приймаються вишами переважно до кінця лютого чи березня. При цьому на відміну від України обмежень кількості заяв немає: можете подавати стільки, скільки хочете. Однак, можливо, доведеться сплатити державне мито у розмірі 500 чеських крон (приблизно 660 грн).

Далі, переглянувши інформацію на сайті університету, де абітурієнт бажає навчатися, потрібно поїхати до Чехії, аби скласти вступні іспити. Вступні іспити проходять у травні та червні.

При цьому необхідно визнати (пройти нострифікацію) у Чехії документ про попередню освіту: тобто шкільний атестат, якщо вступаєте на бакалаврат після школи, або ж диплом бакалавра, якщо йдете на магістратуру. На окремі спеціальності у чеських вишах дається один семестр на проходження нострифікації.

Паралельно потрібно не забути оформити студентську візу через консульство. Важливо, що прибути у консульство треба саме на вказаний час із переліком документів, які там зазначать.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОН оголосило деталі для вступників коледжів та технікумів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді