АРМА хоче більше повноважень, у тому числі право входу в приміщення та доступ до ЄРДР

08:20, 26 января 2022
АРМА вимагає доступ до ЄРДР, депутати не розуміють навіщо.
АРМА хоче більше повноважень, у тому числі право входу в приміщення та доступ до ЄРДР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань антикорупційної політики заслухав представників Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управліннями активами, одержаними від корупційних злочинів з приводу урядового законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо розширення доступу до джерел інформації для цілей виявлення та розшуку активів, зареєстрований під № 6201 від 21.10.2021.

Цим законопроектом для Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управліннями активами, одержаними від корупційних злочинів, розширюється доступ до джерел інформації з метою виявлення та розшуку активів.

Ним пропонується також уточнити порядок доступу АРМА до єдиного реєстру досудових розслідувань, автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних, у тому числі відомостей, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Також Національне агентство просить надати йому право витребовувати за рішенням Голови Національного агентства або його заступника та безоплатно одержувати інформацію, в тому числі з обмеженим доступом, необхідну для виконання обов’язків Національного агентства, а також інформацію, що становить банківську таємницю.

Витребовувати таку інформацію АРМА зможе від державних органів, органів місцевого самоврядування, органів державного управління, державних і комунальних підприємств, установ, організацій, банків, професійних учасників ринку капіталу та організованих товарних ринків, інших осіб, визначених законом. Сьогодні у Агентства є можливість отримувати інформацію лише від державних органів та органів місцевого самоврядування.

Одно із найважливіших та дуже спірних повноважень, яке отримає АРМА, – це можливість безперешкодного входу уповноважених осіб АРМА до приміщень, окрім державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, ще й органів державного управління, державних і комунальних підприємств, установ, організацій, а також отримувати від них пояснення.

З приводу законопроекту у депутатів виникло логічне питання: навіщо АРМА доступ до ЄРДР, якщо воно не є учасником кримінального провадження?

Само АРМА скаржиться, що не встигає в стислі терміни надавати відповіді на запити правоохоронних органів, тому їм потрібен доступ до джерел інформації.

По-перше, необхідно пересвідчитися, що кримінальне провадження дійсно існує.

По-друге, в судових ухвалах, які виконує АРМА, немає повної інформації, яка міститься в ЄРДР, і її неможливо перевірити. Крім того, ухвала про накладення арешту на майно або його зняття може знаходитися в закритому доступі і Агентство може не знати, що арешт знятий. І таку ухвалу можна не побачити. Таких ухвал нібито більше половини.

По-третє, це слугуватиме ефективному обміну інформацією з іншими державними органами.

Четверта причина, з якої АРМА вимагає доступ, це розробка реєстру арештованих активів, який без доступу до ЄРДР неможливо буде запустити в експлуатацію. Ці два реєстри будуть зв’язані. Будь-який слідчий зможе побачити, що в рамках кримінального провадження існують арештовані активи або знаходяться в управлінні АРМА.

Крім того, АРМА просить, щоб відповіді на їх запити надавалися безкоштовно.

Між тим, у депутатському корпусі вважають, що не треба перетворювати АРМА в правоохоронний орган і надавати Агентству невластиві функції. У АРМА достатньо важелів, щоб організувати роботу з розшуку незаконних активів (Анатолій Бурміч).

Крім того, ЄРДР – це закритий ресурс, у тому числі для інших учасників процесу, в тому числі для правоохоронців для запобігання витоків інформації. АРМА не потрібен повний доступ до реєстру, бо це буде перевантаження зайвою інформацією (Галина Янченко).

Технічно підтягування інформації одним реєстром із іншого необов’язково вимагає повноцінного доступу АРМА, як органу, до всього ЄРДР (Анастасія Радіна).

Також побоювання нардепів викликає можливість копіювання ЄРДР на сервери АРМА.

Передчасним надання АРМА доступу до ЄРДР вважає Офіс Генерального Прокурора, а НАБУ взагалі таку можливість заперечує.

Врешті-решт Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект у першому читанні з виключенням норми про доступ АРМА до інформації або майна юридичних осіб приватного права.

Інші питання залишилися дискусійними і будуть розглянуті при підготовці законопроекту до другого читання.

Раніше в Раді зареєстрували законопроект, яким судам забороняється зупиняти рішення та акти АРМА.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду