Штрафи через неякісні харчові продукти: чи реагують в Україні на скарги громадян

18:02, 1 февраля 2022
Чи приймалися рішення про вилучення харчових продуктів з ринку, що не пройшли перевірку Держпродспоживслужбою.
Штрафи через неякісні харчові продукти: чи реагують в Україні на скарги громадян
Джерело фото: funart.pro
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС) було утворено з метою державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства про захист прав споживачів.

Виникає інтерес про результати таких перевірок. Що правда, коли вони не куплені за 8 тисяч гривень.

Нагадаємо, що на Рівненщині затримали чиновника Держпродспоживслужби  через хабар за експертні висновки щодо якості продукції.

Тож «Судово-юридична газета» вирішила з’ясувати, скільки за минулий рік було проведено перевірок суб’єктів господарювання щодо безпечності харчових продуктів і чи було когось притягнуто до відповідальності.

Вилучення харчових продуктів з обігу

У ДПСС нам відповіли, що стосовно заходiв державного контролю у сфері безпечностi та окремих показників якості харчових продуктів, за 2021 рік здійснено понад 550 планових та 17 тис. позапланових заходів державного контролю суб'єктів господарювання.

«Під час планових заходів державного контролю проведено 2 342 відбори зразків харчових продуктів, яких виявлено 39 невідповідностей. Позапланово відібрано 13126 зразків, встановлено 473 невідповідності», - йдеться у відповіді.

Додається, що зa результатами експертних висновків, у яких підтверджені невідповідності продукції, прийнято 193 рiшення про вилучення харчових продуктів з обігу.

Скільки було розглянуто скарг громадян стосовно якості харчових продуктів

Також Головними управліннями ДПСС в областях, місті Києві розглянуто понад 2700 скарг громадян у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. А за результатами розгляду здійснено перевірку 1678 операторів ринку.

Зокрема суб’єктам господарювання видано більше 7 тисяч письмових вимог (приписів) державних інспекторів територіальних органів щодо усунення порушень вимог законодавства.

Зазначається, що, за порушення законодавства в сферi безпечності та окремих показників харчових продуктів 455 операторів ринку притягнуто до якості адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» на суму  понад 18 млн грн.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, яку справу розглядав Верховний Суд щодо зараження кишковою паличкою у кафе.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду