Оплачування часу проходження медичних обстежень та зміна тривалості відпустки: як Кабмін пропонує змінити умови праці вагітних

13:42, 7 февраля 2022
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав урядовий законопроект, який стосується роботи вагітних жінок.
Оплачування часу проходження медичних обстежень та зміна тривалості відпустки: як Кабмін пропонує змінити умови праці вагітних
Джерело фото: medlatec.vn
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту схвалити за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників» (р. № 6392, Кабінет Міністрів України), який регулює залучення вагітних жінок до праці понаднормово та у нічний час. 

На думку авторів, схвалення даного законопроекту ліквідує дискримінацію вагітних жінок.

Актом передбачено, що розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до півтора року, не допускається (крім ліквідації підприємства, установи, організації). У разі таки розірвання договору таким жінкам має бути виплачена вихідна допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку; у разі припинення трудового договору з підстав, - у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток.

Забороняється застосування праці вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до півтора року, на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню). Крім того, забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Вагітні жінки і жінки, які вигодовують дитину віком до півтора року, не можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

А от працівники, які мають дітей віком до трьох років, можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, направлятися у відрядження за їх згодою.

Прописано, що вагітна жінка звільняється від виконання роботи на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю, у  робочий час. На час проведення такого обстеження за нею зберігається середня заробітна плата.

Змінено норми і стосовно відпустки. Зокрема, частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що передує пологам, продовжується на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

Також рекомендували парламенту схвалити за основу проект щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни (р.№ 6350, Кабінет Міністрів України).

Законопроектом передбачається внесення змін до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про зайнятість населення», «Про соціальні послуги», зокрема, щодо:

встановлення права ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на отримання  послуг із психологічної реабілітації та освітніх послуг у сфері освіти дорослих;

віднесення ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Відхилили депутати проект про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо забезпечення підвищення розмірів пенсій (р. № 5023, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.). Головна причина у тому, що народні обранці не знайшли джерела фінансування даного проекту.

Не змогли дійти згоди стосовно законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів» (р. № 5849, Кабінет Міністрів України) і його не було включено до порядку денного.

У депутатів виникла дискусія довкола проекту  «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку» (р. № 5566,  н.д. Третьякова Г. та інші). Зокрема, частина депутатів підтримала ініціативи стосовно зменшення пенсійного віку за кожну народжену дитину для жінок, водночас виступили проти збільшення пенсійного віку. Врешті депутати вирішили напрацювати законопроект без збільшення пенсійного віку, а всі розрахунки стосовно фінансування потім покласти на Кабмін.

Раніше «Судово-юридчина газета» писала, як буде влаштована робота домашніх працівників. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду