Чи потрібно випускникам шкіл складати державну підсумкову атестацію: у МОН повідомили деталі

13:32, 11 февраля 2022
Протягом 2020-2021 років парламент приймав рішення про скасування ДПА через поширення коронавірусу, а 11-класники могли його пройти у формі ЗНО.
Чи потрібно випускникам шкіл складати державну підсумкову атестацію: у МОН повідомили деталі
Джерело фото: Pixabay
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Питання стосовно  про скасування чи проведення  у 2022 році державної підсумкової атестації (ДПА) для випускників шкіл 4, 9, 11 класів найближчим часом буде розглянуто на засіданні комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій. Відповідну інформацію було поширено пресслужбою Міністерства освіти і науки України (МОН).

Історія питання

Протягом 2020-2021 років парламент приймав рішення про скасування ДПА через поширення коронавірусу. При цьому випускники 11 класів могли звернутися до своїх закладів освіти, аби там виставили їхні оцінки за ДПА у формі ЗНО в додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту.

Що буде цього року

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму телеграм-каналі повідомив, що відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту» учні мають пройти ДПА за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів.

Дійсно, згідно зі статтею 17 вказаного закону передбачено, що основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне, поточне, підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання, державна підсумкова атестація, зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

Також передбачено, що ДПА учнів, які завершують здобуття базової середньої освіти (9 клас), може здійснюватися у формі зовнішнього незалежного оцінювання з 2027 року. До 2027 року запровадження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання можливе за рішенням центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Поки чинним законодавством не передбачено звільнення від проходження ДПА у 2022 році з одного чи декількох предметів.

«Наразі тривають активні консультації та обговорення щодо цьогорічної атестації. Рішення, на моє переконання, має бути виваженим, ґрунтуватися на консолідованій позиції освітян, депутатів, експертів МОН, а також рекомендаціях МОЗ», – повідомив Шкарлет.

У свою чергу в МОН повідомили, що профільний комітет парламенту найближчим часом має розглянути дане питання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОН оголосило перелік спеціальностей, для яких для вступу до вишів треба здати тестування з математики.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду