Коли «державного» адвоката будуть надавати в обов’язковому порядку: у «Слузі народу» розробили законопроект

14:37, 21 февраля 2022
У разі, якщо захисник чи захисники обвинуваченого проігнорували судове засідання без поважних причин, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані надати такому обвинуваченому безкоштовного адвоката, що, відповідно, дозволить продовжити судовий розгляд.
Коли «державного» адвоката будуть надавати в обов’язковому порядку: у «Слузі народу» розробили законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» пропонує Верховній Раді схвалити законопроект 6454-1 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження)» та розширити перелік підстав для надання обвинуваченому захисника за рахунок коштів Державного бюджету. Відповідну ініціативу зареєстровано сайті парламенту.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 46 Кримінального процесуального кодексу та встановити, що неприбуття одного чи кількох захисників обвинуваченого не перешкоджає судовому розгляду, якщо в судове засідання з’явився хоча б один захисник цього обвинуваченого. У разі, якщо захисник чи захисники обвинуваченого проігнорували судове засідання без поважних причин, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані надати такому обвинуваченому безкоштовного адвоката, що, відповідно, дозволить продовжити судовий розгляд.

Наразі державний адвокат залучається у випадку, якщо обвинувачений не залучав захисника взагалі, а слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника.

Крім цього, змінами до частини першої статті 223 Кримінального кодексу України пропонується внести зміни до процедури проведення слідчих дій та встановити, що слідчий, прокурор зобов’язані  здійснювати безперервний аудіо- та відеозапис ходу пред’явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляду трупа, в тому числі пов’язаного з ексгумацією, слідчого експерименту, освідування особи. Поняті можуть бути запрошені для участі в процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне.

Також автори пропонують внести зміни до статті 358 Кримінального процесуального кодексу та уточнити процедуру дослідження доказів та зазначити, що відомості, що мають значення для встановлення фактів і обставин кримінального провадження, викладені чи посвідчені в протоколах слідчих (розшукових) дій та інших долучених до матеріалів кримінального провадження документах повинні бути оголошені стороною, яка наполягає на їх дослідженні в судовому засіданні, а також пред’явлені для ознайомлення учасникам судового провадження, а в разі необхідності - також іншим учасникам кримінального провадження. Відповідні відомості можуть бути оголошені та пред’явлені для ознайомлення за ініціативою суду. Чинна норма передбачає, що відомості можуть бути оголошені та пред’явлені за ініціативою суду або клопотанням учасників процесу.

На думку авторів, схвалення змін сприятиме усуненню затягування судових процесів з боку захисту.

Як писала «Судово-юридична газета», обшук житла та офісу адвоката буде здійснюватися за новими правилами. Відповідний законопроект внесли депутати з фракції «Слуга народу».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду