Рада схвалила законопроєкт Третьякової, яким обмежується низка трудових прав українців на час війни

17:07, 15 марта 2022
Рішення підтримали 344 народних депутати.
Рада схвалила законопроєкт Третьякової, яким обмежується низка трудових прав українців на час війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила за основу та вцілому  законопроєкт №7160 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яким передбачається на час воєнного стану збільшити тривалість робочого часу та спростити процедуру звільнення та надати можливість роботодавцю призупиняти дію трудового договору без виплати зарплатні. За відповідне рішення проголосували 344 народних депутатів.

Закон передбачає, що нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень(наразі 40 годин-sud.ua).

Для працівників, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень.

П'ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями.

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем.

При цьому встановлюється, що тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин. Також на час воєнного стану робочий день в передсвятковий день не скорочується. Не скорочується в цей період і тривалість нічних змін. Разом з тим, у разі неможливості виплати заробітної плати через воєнні дії виплата заробітної плати може бути призупинена, до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність.

Крім цього тимчасово спрощується процедура звільнення працівника. Зокрема, на період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період перебування на лікарняному, а також під час  перебування працівника у відпустці, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, із зазначенням дати

Звільнення в такому випадку відбувається в перший день після завершення лікарняного чи перший день після відпустки

Працівник також може розірвати трудовий договір за власною ініціативи у зв’язку з загрозою його життю

З метою оперативного залучення нових працівників до виконання роботи, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, в тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які внаслідок бойових дій евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустках, простої, тимчасово втратили працездатність або доля яких тимчасово невідома, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Змінюються і правила надання відпустки. Передбачається на час воєнного стану надання відпустки тривалістю до 24 днів. Однак роботодавець має право відмовити.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховній Раді рекомендують обмежити зарплати чиновників на час воєнного стану.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду