Рада спростила процедури призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад

12:23, 3 апреля 2022
Фінансування матеріально-технічного забезпечення територіальної оборони та підготовки громадян до національного спротиву буде у розмірі не менше 5% надходжень бюджетів розвитку місцевих бюджетів, у тому числі за рахунок використання частини коштів МТСБУ.
Рада спростила процедури призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 1 квітня підтримала законопроект про вдосконалення ведення руху опору (№7180). Про це повідомила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. Разом з тим, на сайті ВР стосовно цього законопроекту вказано «рішення прийнято, занесено до протоколу».

 Відмітимо, що цим законом підвищується рівень соціального і правового захисту (у тому числі надання статусу учасника бойових дій) військовослужбовців та членів добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у заходах тероборони в період запровадження воєнного стану.

 Так, керівники тергромад, де не ведуться бойові дії, матимуть право ухвалювати рішення про наділення органів самоорганізації населення окремими повноваженнями органів місцевого самоврядування, ухвалювати рішення щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби ЗСУ тощо.

 «Проблема, яку вирішує законопроект:

  • Спрощуються процедури призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад та підвищується оперативність прийняття управлінських рішень щодо формування військових частин Сил тероборони ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад.
  • Комплектування ЗСУ особами рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу, яким виповнилося 60 років і які виявили бажання служити у період введення воєнного стану (оголошення стану війни): граничний вік перебування їх на військовій службі – 65 років.
  • Уточнюються повноваження ССО ЗСУ в інтересах організації, підготовки, підтримки та ведення руху опору, а також осіб залучених до конфіденційного співробітництва з ними.
  • Унормовується питання щодо забезпечення осередків руху опору зброєю та боєприпасами до неї, а також належний порядок зберігання і застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів під час виконання завдань територіальної оборони.
  • ССО ЗСУ наділяються статусом суб’єкта розвідувального співтовариства.
  • ССО ЗСУ наділяються повноваженнями здійснювати перевірку осіб у зв’язку з призначенням на посади в ССО ЗСУ або залученням до конфіденційного співробітництва з ними для виконання завдань руху опору, а також перевірки кандидатів на військову службу або на військову службу в резерві у ССО ЗСУ.
  • Збільшуються повноваження та відповідальність сільських, селищних, міських голів територіальної громади, на території якої безпосередньо не ведуться бойові дії, та на території якої не прийняте рішення про утворення військової адміністрації населених пунктів.
  • Фінансування заходів і матеріально-технічного забезпечення територіальної оборони та підготовки громадян України до національного спротиву у розмірі не менше 5% надходжень бюджетів розвитку місцевих бюджетів, у тому числі за рахунок використання частини коштів централізованих страхових резервних фондів МТСБУ (Моторне (транспортне) страхове бюро України)», - зазначила Олена Шуляк.

 Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді