Коли суди територій, звільнених від окупантів, зможуть повернутися до розгляду справ

14:29, 9 апреля 2022
Чи може суд розглядати справи, якщо його підсудність була змінена на інший суд: учасникам процесу на територіях, що звільнені від окупантів, доведеться зачекати.
Коли суди територій, звільнених від окупантів, зможуть повернутися до розгляду справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, розпорядженнями голови Верховного Суду Всеволода Князєва змінено територіальну підсудність судів, які не можуть здійснювати правосуддя через бойові дії (з переліком судів та картою територій України, де у зв’язку з війною не здійснюється правосуддя судами загальної юрисдикції, яку веде ВС, можна ознайомитися за посиланням).

Деякі території, зокрема, Київщина, нещодавно були звільнені від окупантів.

В зв’язку із цим у деяких юристів виникає питання: чи може суд розглядати справи, якщо його підсудність була змінена на інший суд?

«Ні, не може, він має очікувати на зміну підсудності.

Зараз велика територія звільнена від російських окупантів, постає питання відновлення роботи деяких судів. Ситуації дуже різні. Спільне те, що ці території є досі небезпеченими, бо ми не можемо виключити повторення бойових дій. Возити справи туди-сюди вантажівками - у цьому мало сенсу. Тому треба чекати рішення відповідних органів», - зазначив голова Верховного Суду Всеволод Князєв 8 квітня під час онлайн-заходу, організованого Асоціацією правників України.

Він додав, що деякі суди повністю знищені (зокрема, Бородянський районний суд Київської області, Ізюмський міськрайонний суд Харківської області, Харківський апеляційний суд, Господарський суд Миколаївської області), приміщення багатьох інших ушкоджені.

Втім, навіть, якщо будівля суду не зазнала ушкоджень, багато приміщень обкрадені, що унеможливлює функціонування суду.

«Викрадені комп’ютерна техніка, меблі, сервери, системи відеконференцзв’язку (ВКЗ). Наприклад, Ірпінський міський суд.
Ми спілкуємося із нашими міжнародними партнерами - можливо, вони нададуть якусь допомогу, але це дороговартісне обладнання», - зауважив голова ВС.

Під час заходу Всеволод Князєв також зазначив, що у Верховній Раді обговорюються можливі зміни до процесуального законодавства. Однак, якщо стосовно запровадження письмового провадження по більшій категорії справ є розуміння, то непросте питання дистанційного розгляду справ поки не підтримується.

Нагадаємо, що він також розповів про три можливі моделі відновлення роботи Вищої ради правосуддя (детальніше за посиланням).

Окрім того, з понеділка, 11 квітня, буде відкрита можливість для суддів подавати заяву на переведення.

Також нагадаємо, що у ДСА розповіли про нові можливості Електронного суду з 8 квітня.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде