Надання судам можливості дистанційно розглядати справи поки не підтримується депутатами

14:05, 9 апреля 2022
Спрощене провадження, запровадження письмового провадження по більшій категорії справ - тут є розуміння, але непросте питання дистанційного розгляду справ поки не підтримується, повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв.
Надання судам можливості дистанційно розглядати справи поки не підтримується депутатами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв 8 квітня під час онлайн-заходу, організованого Асоціацією правників України, відповів на деякі питання стосовно організації роботи судів.

Так, він відзначив, що по певним судам, які опинилися у зоні бойових дій, було прийнято розпорядження голови ВС про зміну територіальної підсудності.

«Десь встигли вивезти матеріали справ, десь - встигли лише резонансні справи, десь у силу об’єктивних обставин не вдалося вивезти нічого», - зауважив він.

Передання підсудності до іншого суду означає, що справи мають бути перерозподілені, визначений новий склад суду, розгляд починається спочатку. Це якщо збереглися матеріали справи.

Якщо матеріали справи не збереглися, але є рішення суду першої інстанції, може бути відновлено процесуальний розгляд. Кілька років назад були внесені відповідні зміни до процесуального законодаства.

А там, де немає рішення першої інстанції, мають бути заново подані нові позови до суду, до якого перейшла підсудність, зауважив голова ВС.

Втім, є проблеми із кримінальними провадженнями, тут все так просто не відбудеться. Є рішення ЄСПЛ 2015-2016 років, де така практика була визнана не зовсім правильною. Ще в ті роки ВС було розроблено законопроект. Але його не було ухвалено.

«Зараз ми ці питання піднімаємо у Комітеті», - додав голова ВС.

Стосовно законодавчих змін, він зазначив наступне.

«Вчора (7 квітня - прим. ред.) проводилися засідання Комітету з питань правової політики та Комітету з питань правоохоронної діяльності, де обговорювалося питання змін до процесуального законодавства. Зміни до КПК будуть голосуватися, до них немає суттєвих зауважень у ВС.

Спрощене провадження, запровадження письмового провадження по більшій категорії справ - тут є розуміння. Однак непросте питання дистанційного розгляду справ поки не підтримується. Але продовжуємо роботу», - додав Всеволод Князєв.

Нагадаємо, що він також розповів про три можливі моделі відновлення роботи Вищої ради правосуддя (детальніше за посиланням).

Окрім того, з понеділка, 11 квітня, буде відкрита можливість для суддів подавати заяву на переведення.

Також нагадаємо, що у ДСА розповіли про нові можливості Електронного суду з 8 квітня.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде