ТУ ДБР Полтави відкрило 15 кримінальних проваджень за держзраду, серед фігурантів голова одного з райсудів

12:34, 15 апреля 2022
ДБР повідомило, що розслідує понад 230 проваджень за державну зраду: переважна більшість справ стосується працівників правоохоронних органів, а також серед фігурантів є судді.
ТУ ДБР Полтави відкрило 15 кримінальних проваджень за держзраду, серед фігурантів голова одного з райсудів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомляє, що з початку гарячої фази війни росіі проти України слідчі ДБР відкрили 154 кримінальні провадження за державну зраду та 81 провадження - за колабораційну діяльність.

 «Серед фігурантів - голови сільських рад; депутати різних рівнів; посадовці; судді, правоохоронці та військовослужбовці.

Найбільше справ щодо зрадників розслідує Територіальне управління ДБР Краматорська. 109 проваджень відкрито за державну зраду, 74 - за колабораційну діяльність.

За фактом держзради переважна більшість справ стосується працівників правоохоронних органів. Також слідчі ДБР Краматорська розслідують кримінальне провадження відносно працівника одного з лісгоспів, який почав співпрацювати з окупантами.

ТУ ДБР Полтави порушило 15 кримінальних проваджень за державну зраду, 1 - за колабораційну діяльність. Серед фігурантів: співробітники правоохоронних органів, депутати місцевих рад та голова одного з районних судів.

ТУ ДБР Мелітополя порушило 18 проваджень. За державну зраду – 16, колабораційну діяльність – 2.

ТУ ДБР Миколаєва - порушило 8 проваджень. За державну зраду – 4, колабораційну діяльність – 4.

Серед фігурантів троє військовослужбовців Збройних сил України, які у 2014 році, під час анексії АР Крим російськими агресорами, зрадили присязі та перейшли на біг ворога. У лютому 2022 року дезертири «повернулись» в Україну, у складі російської армії для проведення бойових дій на Миколаївщині.

На початку березня зрадників було затримано.

ТУ ДБР Львова - порушило 6 проваджень за державну зраду, а ТУ ДБР Києва - 5 проваджень за державну зраду та колабораційну діяльність.

Активна робота у цьому напрямку триває.

ДБР застерігає усіх чиновників та правоохоронців від співпраці з російсько-окупаційними військами та наголошує на невідворотності суворого покарання за такі злочини. Короткострокова вигода від «служіння» окупантам перетвориться на ганебне і тривале ув’язнення», - зазначили у ДБР.

 Раніше повідомлялося, що співробітники ДБР повідомили про підозру судді Старобільського районного суду Луганської області та керівнику апарату за колабораціонізм.

 Нагадаємо, що наразі через відсутність повноважного складу Вищої ради правосуддя неможливо притягнути до дисциплінарної відповідальності чи звільнити суддю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді