Збільшення військового збору: кому доведеться платити більше

07:55, 3 мая 2022
Підвищений вдвічі військовий збір вдарить по великим офіційним зарплатам чиновників та суддів.
Збільшення військового збору: кому доведеться платити більше
Джерело фото: poltava.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 2 травня у Верховній Раді з’явився текст доопрацьованого законопроєкту 7311-д про внесення змін до Податкового кодексу України, який передбачає збільшення військового збору вдвічі - з 1,5% до 3%. Як зазначають автори, період дії норм щодо підвищення ставки військового збору буде обмежуватися лише періодом військового чи надзвичайного стану.

При цьому таке збільшення на період дії правового режиму воєнного стану не буде стосуватися окремих категорій професій.

Так, згідно законопроєкту не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Тобто, перелік таких осіб не є виключним. Разом з тим, вони мають брати безпосередню участь у здійсненні заходів щодо оборони України (втім, поняття «безпосередня участь» у даному випадку не розшифровується).

Отже, з зарплати інших працівників має відраховуватися збільшений військовий збір. Практично це означає, що найбільший удар припаде на держслужбовців та посадових осіб, зокрема, суддів, частина з яких мають оклад у 100 тисяч і більше грн.

Наприклад, мінімальна зарплата з 1 грудня 2021 році становить 6500 грн. 

Тож, військовий збір з цієї зарплати складає 97,5 грн. Якщо військовий збір збільшити вдвічі, то працівник сплатить зі своєї мінімальної зарплати 195 грн військового збору.

Якщо брати «сухий» посадовий оклад судді місцевого суду (першої інстанції) у 30 прожиткових мінімумів (для суддів ПМ становить 2102 грн) без будь-яких доплат, то з 63 060 грн окладу суддя має сплатити 945,9 грн військового збору. А після прийняття закону змушений буде сплатити 1891,8 грн.

А якщо брати такий же оклад судді Вищого антикорупційного суду України, який за законом отримує його (без доплат) у розмірі 105 100 грн, то виходить, що замість 1576,5 грн після прийняття закону він муситиме сплатити 3153 грн військового збору.

Зазначимо, що військовий збір до Держбюджету склав:

Станом на 1 січня 2021 року складав за 2020 рік 23,9 млрд грн.

Станом на 1 січня 2022 року складав за 2021 рік 28,6 млрд грн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області