Рада дозволила забороняти партії, які підтримують агресію РФ проти України

18:29, 3 мая 2022
Діяльність партії забороняється у разі: виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України.
Рада дозволила забороняти партії, які підтримують агресію РФ проти України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та вцілому законопроєкт 7172-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій, яким розширила перелік підстав для заборони партій. За відповідне рішення проголосували 330 народних депутатів, написав у Телеграм перший заступник голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк. 

Законопроєктом розширено перелік підстав для заборони діяльності партії. Передбачається, що діяльність партії забороняється у разі: виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

глорифікації, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди» тощо»

Ухваленим документом також забороняється співпраця політичної партії, спрямована проти незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, з політичними партіями, громадськими організаціями держави, що визнана відповідно до закону державою-агресором або державою-окупантом, та внесені до Переліку політичних партій та громадських організацій – нерезидентів України, які створюють загрозу національній безпеці України, затвердженого наказом Служби безпеки України та оприлюдненого на її офіційному веб-сайті, забороняється.

Передбачається, що у разі виявлення порушення вимог законодавства Міністерство юстиції невідкладно звертається до суду з позовом щодо заборони партії. Передбачається, що судом першої інстанції у справах про заборону партії є Апеляційний адміністративний суд міста Києва, однак в умовах воєнного стану адміністративні справи про заборону політичних партій можуть розглядатися у Львові.

При цьому документом обмежується час на розгляд позову про заборону партії. Передбачається, що суд першої інстанції розглядає справу протягом місяця після відкриття провадження. Аналогічний час законодавець надає і апеляційній інстанції. Судом апеляційної інстанції у справах про заборону партій депутати визначили  Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів. Судове рішення Верховного Суду у таких справах є остаточним і касаційному оскарженню не підлягає.

Примітно, що за законопроєкт щодо розширення підстав для заборони політичних партій проголосували 12 депутатів групи «Платформа за мир»(екс-фракція ОПЗЖ).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Міністерство юстиції продовжує підготовку позову про заборону ОПЗЖ, подання якого у «Слузі народу» і у самому відомстві анонсували у березні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді