Відновлення банкам доступу до Єдиних та Державних реєстрів: Мінюст визначив особливості

14:12, 9 мая 2022
Міністерство юстиції надало відповідь Національному банку щодо відновлення банкам доступу до Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Мін'юст.
Відновлення банкам доступу до Єдиних та Державних реєстрів: Мінюст визначив особливості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції листом від 02.05.2022 надало відповідь Національному банку щодо відновлення банкам доступу до Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Мін'юст.

Питання функціонування Реєстрів в умовах воєнного стану врегульовано положеннями постанови КМУ від 06.03.2022 №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами).

Щодо доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного реєстру обтяжень рухомого майна

Сьогодні, на виконання норм Постанови №209 та з урахуванням нормативно-правових актів, що визначають порядок функціонування зазначених реєстрів, ДП «НАІС» забезпечено можливість доступу користувачів, зокрема банківських установ, до вказаних реєстрів для отримання інформації з них, у порядку, визначеному законодавством, за допомогою, в тому числі, і прикладного програмного інтерфейсу відповідного реєстру, а щодо Реєстру обтяжень – забезпечено технічну можливість подання та опрацювання електронних заяв для проведення державної реєстрації приватних обтяжень рухомого майна.

Щодо доступу до Єдиного реєстру довіреностей

Відповідно до норм Положення про Єдиний реєстр довіреностей банки та фінансові установи, що мають ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту, мають доступ до Єдиного реєстру для отримання інформації в електронному вигляді з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу (далі – АРІ ЄРД). Надання інформації з Єдиного реєстру з використанням сервісної послуги здійснюється на платній основі на підставі договорів, укладених з адміністратором реєстру.

На офіційному вебсайті ДП «НАІС» від 09.03.2022 було опубліковано інформацію про відновлення роботи АРІ ЄРД, отже, банківські установи мають технічну можливість отримувати інформацію з Єдиного реєстру в обсягах, передбачених нормами Положення, шляхом підключення до АРІ ЄРД.

Щодо доступу до Спадкового реєстру та Державного реєстру актів цивільного стану громадян

Визначено вичерпне коло осіб, які мають право доступу до вказаних реєстрів, у тому числі, для отримання інформації з них, у переліку яких відсутні банківські установи.

При цьому слід зауважити, що відповідні нормативно-правові акти і до початку військової агресії Російської Федерації не передбачали можливості доступу банківських установ до вказаних реєстрів.

Надання банківським установам доступу до Спадкового реєстру не передбачено чинними законодавством України.

Інформація про персональні дані фізичної особи в яких є конфіденційною і не підлягає розголошенню.

У зв’язку з прийняттям Законувід 03.07.2018 №2478-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» було внесено зміни до Закону, відповідно до яких передбачено законодавчі підстави надання витягу з Реєстру на запит банку або іншої фінансової установи, що має ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, відповідно до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», або бюро кредитних історій у порядку та обсязі, встановлених Мінюстом, за наявності письмово згоди фізичної особи, якої стосуються відомості, зазначені в актових записах цивільного стану.

При цьому законами «Про банки та банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» не передбачено надання банкам, фінансовим установам безпосереднього або автоматизованого доступу до інформаційних баз даних, що містять конфіденційну інформацію.

Процедура отримання витягів з Реєстру врегульована Порядком ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженим постановою КМУ від 22.08.2007 №1064, Інструкцією з ведення реєстру актів цивільного стану громадян.

Так, абзацом шостим пункту 2 Порядку передбачено, що витяг з Реєстру – це док умент, що видається фізичній чи юридичній особі реєстратором або посадовій особі органу державної влади, органу місцевого самоврядування, нотаріусу шляхом безпосереднього доступу до Реєстру у випадках, передбачених законом, за затвердженими Мін’юстом формами.

Банку або іншій фінансовій установі, яка має ліцензію на надання коштів у позику, зокрема на умовах фінансового кредиту відповідно до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», на їх запит надається витяг з Реєстру в порядку та обсязі, встановленому Мін’юстом, за наявності письмової згоди фізичної особи, якої стосуються відомості, зазначені в актових записах (абзац п’ятий пункту 13 Порядку).

Крім того, враховуючи вимоги Закону, наказом Мінюсту від 26.09.2019 №2999/5 врегульовані процедурні питання отримання витягів з Реєстру такими суб’єктами банківських відносин.

Щодо доступу до Автоматизованої системи виконавчого провадження

Листом ДП «НАІС» від 13.04.2022 № 1073/04-15 банківські установи, підключені до електронної інформаційної взаємодії з органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями за допомогою прикладного програмного інтерфейсу Автоматизованої системи виконавчого провадження, були проінформовані про відновлення взаємодії, передбаченої нормами Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 16.04.2019 № 1203/5, та Положення про порядок надання банками інформації про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, унесених до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 18.04.2019 № 60.

Наразі банківські установи вже підключаються до вищевказаної інформаційної взаємодії.

Також Мінюст інформує, що ДП «НАІС» відновлено доступ до деяких Реєстрів, у тому числі до їх відкритої частини в обсягах, визначених нормативними актами, які регулюють порядок функціонування того чи іншого Реєстру, зокрема:

Єдиний реєстр приватних виконавців України: https://erpv.minjust.gov.ua;

Автоматизована система виконавчого провадження: https://asvpweb.minjust.gov.ua;

Єдиний реєстр боржників: https://erb.minjust.gov.ua;

Єдиний реєстр нотаріусів: https://ern.minjust.gov.ua.

Таким чином, наразі інформація з вказаних вище реєстрів є доступною для будь-яких фізичних та юридичних осіб, у тому числі банківських установ.

Що стосується доступу до Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів та Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону «Про очищення влади»

Нормативними документами, якими регулюється порядок роботи вказаних реєстрів, передбачено можливість отримання інформації з них, зокрема, для будь-яких фізичних та юридичних осіб через відповідні вебсайти реєстрів, розміщені за посиланнями https://rnb.nais.gov.ua та https://lustration.minjust.gov.ua.

Щодо доступу до Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство

Інформація з Реєстру банкротів фізичними та юридичними особами отримується через Кабінет електронних сервісів, в якому для авторизації використовується поштовий вебсервіс mail.gov.ua, адміністрування якого належить до компетенції Державної судової адміністрації України та Державного підприємства «Інформаційні судові системи».

Отже, отримання зацікавленими особами відомостей з Реєстру банкротів залежить також від належної роботи вищевказаного поштового сервісу.

Водночас варто зауважити, що архітектура програмного забезпечення Реєстру банкротів побудована таким чином, що відновити роботу Кабінету без відновлення роботи самого Реєстру банкротів технічно не можливо.

Однак наразі питання відновлення роботи Реєстру банкротів та доступу до нього реєстраторів нормативно не врегульовано.

Додатково Мінюст інформує, що порядок формування, ведення й користування Єдиним реєстром підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, а також порядок надання відомостей з нього визначається Положенням про Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено проваджен ня у справі про банкрутство, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 15.09.2011 № 3018/5.

Відповідно до зазначених норм право доступу надано суб’єктам, які виконують функції реєстраторів Єдиного реєстру підприємств.

Доступ до Єдиного реєстру підприємств для користувачів, у тому числі для банків, Положенням не передбачено.

Програмне забезпечення Єдиного реєстру підприємств розроблене з урахуванням вимог Положення та не передбачає технічної можливості надання доступу до Єдиного реєстру підприємств користувачам, які не виконують функції реєстраторів цього реєстру.

Для користувачів передбачено право на отримання інформації з Єдиного реєстру підприємств у вигляді інформаційних довідок за відповідними онлайн-запитами та в обсязі, визначеному розділом III Положення.

Окремо слід звернути увагу, що в Єдиному реєстрі підприємств міститься, в тому числі, конфіденційна інформація про фінансове становище боржника, яка може розкриватися лише після визнання боржника банкрутом.

Підсумовуючи вищевказане, зазначаємо, що організація та надання доступу/отримання інформації з Реєстрів здійснюється відповідно до нормативних документів, які регулюють порядок функціонування кожного окремого реєстру, з урахуванням нормативного регулювання роботи реєстрів під час дії воєнного стану, в тому числі Постанови №209 та Постанови №263.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області