Верховний Суд висловився стосовно поняття суспільного (публічного) інтересу

11:07, 14 мая 2022
Суспільство є окремим суб`єктом публічно-правових відносин, яке може мати власні (публічні) інтереси, що є відмінними від інтересів конкретної (приватної) особи та інтересів держави.
Верховний Суд висловився стосовно поняття суспільного (публічного) інтересу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду переглянув у касаційному порядку адміністративну справу за позовом керівника місцевої прокуратури в інтересах держави до Тарасівського навчально-виховного комплексу та Гуманітарного відділу виконавчого комітету міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Суть цієї справи полягає у тому, що адміністрація дошкільного навчального закладу допустила бездіяльність у питанні оформлення правовстановлюючих документів на постійне користування земельною ділянкою під цим навчальним закладом. Вважаючи, що така бездіяльність відповідачів може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей, позивач звернувся до адміністративного суду з позовом в інтересах держави.

Задовольняючи касаційну скаргу, скасовуючи судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, Верховний Суд дійшов висновку, що суспільство є окремим суб`єктом публічно-правових відносин, яке може мати власні (публічні) інтереси, що є відмінними від інтересів конкретної (приватної) особи та інтересів держави.

Основним Законом України передбачено, що суспільні (публічні) інтереси підлягають самостійному захисту, а також обов`язковому врахуванню при прийнятті найважливіших рішень на рівні держави або відповідної територіальної громади.

Суспільний (публічний) інтерес є оціночним поняттям, що охоплює широке і водночас чітко не визначене коло законних та таких, що ґрунтуються на моральних засадах, інтересів, які складають певну сукупність приватних інтересів або важливі для значної кількості фізичних і юридичних осіб потреби та відповідно до законодавчо встановленої компетенції забезпечуються суб`єктами владних повноважень (суб`єктами публічної адміністрації).

Це поняття не піддається однозначній кваліфікації (визначенню), а тому наявність суспільних (публічних) інтересів повинна бути предметом самостійної оцінки суду у кожному конкретному випадку.

Захисту полягають інтереси держави у сфері охорони права на освіту дітей шляхом зобов`язання оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться навчальний заклад. Крім того, захисту підлягають інтереси держави у сфері охорони права на освіту дітей шляхом створення належних та безпечних умов для здобуття освіти, які порушено протиправною бездіяльністю відповідачів.

Постанова Верховного Суду від 2 грудня 2021 року у справі № 320/10736/20 (адміністративне провадження № К/9901/37572/21).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир