Денис Шмигаль: плануємо найближчим часом підписати «митний безвіз» та відкрити 2 пункти пропуску

18:12, 24 мая 2022
Також Україна підпише Угоду з ЄС про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень: Денис Шмигаль розповів про плани на перевезення та митницю
Денис Шмигаль: плануємо найближчим часом підписати «митний безвіз» та відкрити 2 пункти пропуску
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 24 травня на початку засідання Уряду розповів про масштабні плани щодо перевезень та митниці.

«Сфера, у якій Україна активно інтегрується з Європою, – це перевезення та митниця. Ми плануємо найближчим часом підписати «митний безвіз». Тобто приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Цей документ – основа для переміщення товарів між країнами-членами ЄС. Ми вже застосовуємо відповідну комп’ютеризовану систему NCTS, і технічно готові приєднатися до відповідної Конвенції. Таке приєднання дозволить значно прискорити проходження митниці та пришвидшити потік товарів. Це краща якість митниці та нові можливості для українського бізнесу.

До того ж ми готуємося підписати Угоду з ЄС про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень. Європейська Комісія вже рекомендувала країнам-членам лібералізувати такі перевезення з Україною. Робота в цьому напрямку йде активними темпами, адже в умовах блокування наших портів нам потрібно максимально збільшувати можливості західного кордону.

У цьому ж напрямку Україна активізувала й відкриття нових пунктів пропуску. Уже найближчим часом буде відкрито 2 таких пункти на західному кордоні. Амбітний план – перед Мінінфраструктури, Держприкордонслужбою та Митницею стоїть завдання у найближчі півроку створити пункти пропуску там, де вже є підведені автомобільні дороги або там, де можна оперативно такі дороги підвести.

Крім того, Україна розпочне етапне будівництво європейської колії, аби з’єднати нашу залізницю з європейською. Спочатку це буде сполучення великих вузлів та великих міст, а далі поступове розширення по всій країні.

Ще два проекти інтеграції, які ми активно просуваємо й плануємо невдовзі вийти на результат — це приєднання України до роумінгового простору ЄС та до єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA. Перше дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами. Друге — приєднання України до Єдиної зони платежів — може відбутися вже влітку і дасть змогу робити перекази у євро без жодних комісій», - підкреслив він.

Також Денис Шмигаль розповів, що в середині березня Україна достроково приєдналася до європейської енергомережі ENTSO-E. «Планувалося, що це можливо не раніше 2023 року, але злагоджена робота енергетиків, органів державної влади, дипломатів — і ми вже частина енергетичного Євросоюзу. Україна вже експортує свою електроенергію до Європи. Наприклад, у квітні експорт електроенергії до Польщі зріс на 35%, порівняно з довоєнним січнем. До кінця року ми плануємо розширити можливості українських енергетичних компаній і зможемо експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу. Це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу», - додав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду