Суди Києва можуть залишитися без інтернету через заборгованість ДСА: це зупинить розподіл справ та відправку рішень до Реєстру

12:32, 22 июня 2022
Шевченківський райсуд Києва повідомляє, що з 14 червня лишився без інтернету через заборгованість ДСА. Він не може розглянути клопотання про проведення процесуальної дії в межах досудового розслідування Міжнародним кримінальним судом.
Суди Києва можуть залишитися без інтернету через заборгованість ДСА: це зупинить розподіл справ та відправку рішень до Реєстру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поки у Верховній Раді роздумують над електронним судочинством, а у Верховному Суді - над дистанційним розглядом справ, у місцевих судах назріває проблема, яка стосується відключення судів від інтернету.

Так, Шевченківський районний суд м. Києва повідомляє, що залишається позбавленим доступу до мережі «Інтернет» внаслідок заборгованості Державної судової адміністрації перед провайдером - Укртелеком. І, за даними видання, цей суд не самотній в цій проблемі.

«В умовах воєнного стану дистанційна та електронна форма судочинства гарантує безпеку всім учасникам судового процесу. Натомість у Шевченківському районному суді м. Києва з 11 години 00 хвилин 14 червня 2022 року зупинено доступ до електронної пошти суду, підсистеми «Електронний суд», функціоналу автоматизованої системи документообігу (в частині направлення рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень, обміну вхідною та вихідною кореспонденцією). У залах судових засідань обмежено доступ до програмного забезпечення «АКОРД», що призвело до неможливості проводити судові засідання за допомогою вказаного програмного забезпечення.

Шевченківський районний суд м. Києва також позбавлений можливості проводити судові засідання в режимі відеоконференцзв’язку, в тому числі і за дорученням (ухвалами) інших судів, а також повідомляти учасників судових проваджень про час та місце судових засідань шляхом направлення відповідних повідомлень (повісток про виклик) електронною поштою.

Наразі в провадженні Шевченківського районного суду м. Києва наявне клопотання про проведення окремої процесуальної дії в межах досудового розслідування Міжнародним кримінальним судом в режимі відеоконференцзв’язку із Шевченківським районним судом м. Києва, з метою отримання доказів у справі щодо російської агресії проти держави Україна.

Без належного інтернет-зв’язку провести таку конференцію не вбачається можливим. Відмова у задоволенні відповідних вимог Міжнародного кримінального суду з підстав, які не залежать від можливостей суду, може призвести до вкрай негативного враження про організаційну роботу державних органів України на міжнародному рівні та мати непередбачувані наслідки. 

Припинення доступу до мережі «Інтернет» фактично може призвести до повного зупинення документообігу в Шевченківському районному суді м. Києва в цілому, що в нинішніх реаліях існування держави є абсолютно неприпустимим.

Варто зауважити, що Комітет Верховної ради України з питань правоохоронної діяльності рекомендує парламенту схвалити за основу законопроєкт № 7404 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо здійснення судочинства в умовах воєнного стану". Документом пропонується дозволити особам на час воєнного стану брати участь в розгляді справ про адміністративні правопорушення в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Отже, на державному рівні активно запроваджуються дистанційні форми роботи суду. Натомість, відсутність інтернет-зв’язку в Шевченківському районному суді м. Києва суттєво ускладнює належну та необхідну роботу суду», - зазначили у суді.

Також там нагадали, що відповідно до ст. 151 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Державна судова адміністрація є державним органом у системі правосуддя, який здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом.

Разом з тим, ДСА на своєму телеграм-каналі та профільний заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький поки публічно не прокоментували дану ситуацію. Раніше він повідомив, що заборгованість перед «Укртелекомом» досягла 12 млн грн.

Додамо також, що наразі через відсутність фінансування суди не можуть укласти чи реалізувати договори з ДП «Інформаційні судові системи» (ДП ІСС) стосовно інформаційно-технічого обслуговування. Це теж може відзначитися на тому, чи будуть всі рішення наявні у Реєстрі.

Так, у березні ми публікували звернення ДП ІСС. Це підприємство не фінансується з державного бюджету, а отримує дохід за рахунок отримання плати за договорами від судів, територіальних управлінь ДСА України та самої ДСА України. Суди та ТУ не могли підписати договори через відсутність фінансування. Однак навіть при підписанні залишалася інша проблема - це блокування Держказначейством усіх платежів, крім пріорітетних видатків.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва