Правосуддя може зупинитися через зупинку ІТ судової системи: заява держпідприємства «ІСС»

07:40, 17 марта 2022
Сьогодні взаємодія громадян з судами за допомогою електронних інструментів залишається фактично єдиною можливістю доступу до правосуддя. Однак скоро це може стати неможливим: заява ДП ІСС.
Правосуддя може зупинитися через зупинку ІТ судової системи: заява держпідприємства «ІСС»
Джерело фото: court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В. о. Генерального директора Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Микола Козлов опублікував звернення стосовно ризиків зупинки правосуддя в Україні через зупинення її інформаційно-технічного забезпечення.

«Звертаюсь до всіх, хто може допомогти забезпечити працездатність ІТ судової влади!

З початку війни, фахівці ДП ІСС продовжували сумлінно виконувати свою роботу та забезпечували працездатність ІТ судової системи України.

У нас не було простою ані години, всі ці дні ми працювали.

Проте, наближається момент, коли це стане робити майже неможливо - через відсутність можливості сплатити навіть заробітну плату співробітникам. Я не кажу про величезну заборгованість перед нашими кредиторами, які надають послуги зв'язку, смс повідомлень та навіть за комунальні платежі. Одразу хочу подякувати їм за розуміння ситуації, це дуже відповідально з їх боку!

Забезпечення роботи критичної інфраструктури в умовах війни є важливою складовою стабільного функціонування держави, в тому числі, судової влади.

Сьогодні взаємодія громадян з судами за допомогою електронних інструментів залишається у багатьох випадках єдиною можливістю доступу до правосуддя.

ДП ІСС не фінансується з державного бюджету, а отримує дохід за рахунок отримання плати за договорами від судів, територіальних управлінь ДСА України та самої ДСА України.

І на сьогодні ми маємо ситуацію, коли з одного боку суди та ТУ не підписують договори через дві причини: відсутність фінансування або відсутність погодження з боку Мінцифри.

15.03.22 ми вже отримали таке погодження від Генерального державного замовника - Мінцифри, і це гарна новина! Одразу хочу подякувати всім, хто допомагав у прийнятті такого рішення в таких умовах.

Але залишається інший блокер - це блокування Держказначейством усіх платежів, крім захищених статей. Я розумію та підтримую цей крок з боку держави, і саме тому ми вже звернулись до ДКУ, ВС, ДСА та ВРП з проханням дозволити платежі на користь ДП ІСС в обсязі, достатньому для виплати заробітної плати та комунальних послуг. Проте поки що питання залишається не вирішеним.

Відмічу, що станом на 14.03.2022 укладено лише 89 договорів з майже 350 (що становить трохи більше 11% суми, затвердженої бюджетною програмою на 2022 рік), проте Підприємство робить все, щоб ІТ система судової влади працювала на всій території та для всіх користувачів і буде намагатись це робити і надалі незважаючи на обставини.

Так, з початку 2022 го року, ми отримали фінанси лише від ДСА, що складає приблизно 50% від ЗП за один місяць.

Ми розуміємо об’єктивну необхідність першочергового фінансування захищених видатків та видатків на оборону в умовах воєнного стану, проте за відсутності можливості утримувати персонал, Підприємство не зможе, забезпечити належне функціонування критичної інфраструктури судової влади!

Ми просимо лише мінімально необхідне для забезпечення критичного для України!

Слава Україні!

Перемога буде за нами!» - зазначив Микола Козлов.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді