Кабмін затвердив новий порядок надання допомоги по частковому безробіттю: хто може розраховувати на державну допомогу

14:00, 22 июня 2022
Уряд встановив критерії виплати допомоги по безробіттю, підстави для відмови і тривалість виплат.
Кабмін затвердив новий порядок надання допомоги  по частковому безробіттю: хто може розраховувати на державну допомогу
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів затвердив новий порядок надання допомоги  по частковому безробіттю. Відповідне рішення закріплене постановою уряду №702 від 21 квітня.

Згідно з документом, допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та фізичним особам — підприємцям) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

При цьому фізичні особи-підприємці, які претендують на отримання допомоги не повинні мати заборгованості з виплати ЄСВ за півроку до звернення. У разі коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Порядок встановлює такі критерії для надання допомоги по частковому безробіттю підприємцям та працівникам:

зупинення (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) охопило не менш як 20 відсотків чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;

рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу фізичної особи — підприємця, яка є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;

відсутність у роботодавця або фізичної особи — підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати заробітної плати та/або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);

сплата роботодавцем за кожного працівника або фізичною особою — підприємцем, яка є застрахованою особою, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), а в разі, коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду;

роботодавець не є фондом соціального страхування.

При цьому працівник може не розраховувати на допомогу в разхі, якщо відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу в роботодавця з повним робочим днем (тижнем) або працює в роботодавця за сумісництвом, або проходить альтернативну (невійськову) службу. Порядок не уточнює, що мається на увазі під підходящою роботою. Ще однією підставою для відмови у допомозі є тимчасове призупинення трудових відносин з роботодавцем. Також працівник може не розраховувати допомогу, якщо оплачується простій.

Підприємці ж можуть не розраховувати на допомогу якщо: зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) має сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин, через наявність боргів з зарплат та внесках до соцфондів, процедуру банкрутства або працедавець є представником влади чи місцевого самоврядування

Передбачається, що допомога по частковому безробіттю надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або фізичної особи — підприємця, яка є застрахованою особою, для її виплати працівникам або фізичній особі — підприємцю, яка є застрахованою особою та яка не отримує допомогу по частковому безробіттю як працівник.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом).

Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Виплата допомоги по частковому безробіттю фізичним особам — підприємцям, які є застрахованими особами, здійснюється центром зайнятості. Допомога виплачуватиметься протягом не більше 180 днів. Протягом цього часу підприємець має забезпечити гарантії зайнятості працівників.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці травня управління Держпраці пояснило, хто має право на допомогу по безробіттю.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси