Пошкодження та руйнування за регіонами України перевірять на основі нової геоінформаційної системи: Кабмін затвердив постанову

14:00, 29 июня 2022
Моніторинг проводиться для збирання даних про пошкодження та руйнацію, які потім можуть бути використані для обґрунтування обсягу необхідних коштів від міжнародних донорів та коштів РФ для відновлення регіонів України.
Пошкодження та руйнування за регіонами України перевірять на основі нової геоінформаційної системи: Кабмін затвердив постанову
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін 24 червня 2022 р. №726 затвердив постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань за регіонами України внаслідок збройної агресії Російської Федерації на основі геоінформаційної системи».

Так, з метою збору даних щодо завданих пошкоджень та руйнувань за регіонами України внаслідок збройної агресії РФ КМУ вирішив:

Погодитися з пропозицією Міністра розвитку громад та територій стосовно реалізації у 2022 році експериментального проекту щодо моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань за регіонами України на основі геоінформаційної системи (далі — експериментальний проект).

Установити, що відповідальним виконавцем за реалізацію експериментального проекту є Міністерство розвитку громад та територій.

Міністерству розвитку громад та територій:

  • з дня опублікування цієї постанови забезпечити протягом 3 місяців розроблення та впровадження програмного забезпечення, необхідного для реалізації експериментального проекту;
  • подати КМУ не пізніше ніж через 6 місяців після впровадження програмного забезпечення звіт про результати реалізації експериментального проекту та пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів.

Центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській міській державній (військовим, військово-цивільним) адміністраціям протягом місяця після впровадження програмного забезпечення, необхідного для реалізації експериментального проекту, забезпечити інформаційну взаємодію між електронними інформаційними ресурсами, необхідними для реалізації експериментального проекту.

 

Отже, з метою агрегування даних щодо понесених збитків у розрізі регіонів, районів, територіальних громад та населених пунктів запроваджується систематичний збір та накопичення інформації і даних про стан об’єктів моніторингу за регіонами України внаслідок збройної агресіїРФ, в тому числі у розрізі регіонів, районів, територіальних громад та населених пунктів, на основі геоінформаційної системи за показниками згідно з додатком (додається в кінці статті).

Моніторинг здійснюється на основі геоінформаційної системи, створеної відповідно до цього Порядку.

Моніторинг проводиться з метою збирання узагальнених даних про пошкодження та руйнацію, що в перспективі можуть бути використані для:

  • визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії
  • визначення обсягу фінансових ресурсів, необхідних для відновлення об’єктів моніторингу в розрізі регіонів, районів, територіальних громад та населених пунктів;
  • визначення розміру завданих збитків Україні для підготовки відповідних позовів проти держави-агресора;
  • обґрунтування обсягу необхідних коштів, що залучатимуться за рахунок міжнародної допомоги та/або коштів держави-агресора (її заморожених резервів) для відновлення регіонів України;
  • підготовки змін до нормативно-правових актів та документів, що визначають державну регіональну політику, в тому числі до Державної стратегії регіонального розвитку, регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації.

Мінрегіон зокрема буде залучати кошти міжнародної технічної допомоги для утримання, удосконалення та розвитку програмного і апаратного забезпечення геоінформаційної системи, навчання адміністратора геоінформаційної системи, уповноважених осіб, а також вивчення міжнародного досвіду функціонування подібних систем у сфері моніторингу регіонального та місцевого розвитку.

Програмне забезпечення та база даних геоінформаційної системи є власністю держави.

Геоінформаційна система забезпечує сумісність та електронну інформаційну взаємодію у режимі реального часу з іншими інформаційними системами України.

У разі відсутності реєстрації інформаційних систем у системі електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів електронна інформаційна взаємодія геоінформаційної системи з інформаційними системами здійснюється на підставі спільного наказу про встановлення порядку інформаційної взаємодії суб’єктів, відповідальних за подання даних за показниками.

Тимчасово, до введення в експлуатацію Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, Мінрегіоном в рамках реалізації експериментального проекту здійснюється збір даних про пошкоджені або зруйновані об’єкти житлового фонду за показниками, наведеними у додатку.

Результати, отримані в ході реалізації експериментального проекту, враховуються Мінцифри та Мінінфраструктури під час створення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, створення якого передбачене положеннями постанови Кабінету Міністрів України  від 26 березня 2022 р. № 380 «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації».

Нижче наводимо сам порядок.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді