Рада має повернутися до розгляду законопроєкту про дистанційне голосування, — Корнієнко

12:03, 15 июля 2022
Перший віце-спікер вважає, що онлайн голосування депутатів необхідне з міркувань безпеки, але не знає, коли законопроєкт можуть повторно розглянути.
Рада має повернутися до розгляду законопроєкту про дистанційне голосування, — Корнієнко
Фото: Офіс Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший віце-спікер Олександр Корнієнко вважає, що Верховна Рада має повернутися до розгляду законопроєкту про дистанційне голосування депутатів. Про це він заявив в інтерв’ю lb.ua.

«Ми розуміємо, що у нас є три фактори. По-перше, у нас є єдиний легітимний законодавчий орган. По-друге, продовжується війна з активними ракетними обстрілами. Та вони бувають в Києві. Третє – через воєнний стан неможливо проводити перевибори. Всі ці позиції в сумі дають підстави, щоб не було вакууму законодавчої влади. Парламент постійно приймає закони, бюджет і так далі. Тому ми ширше маємо дивитися на безпеку Верховної Ради та її можливості роботи в різних ситуаціях. І дистанційне голосування – це одна з тих можливостей, щоб страхувати роботу Ради на будь-який випадок. Не лише на випадок війни, як зараз. А й ковіду, як було раніше. І ми ще не знаємо, які попереду нас чекають випробування. Я б казав, що до цього питання необхідно б було повертатися», - наголосив депутат, додавши, що у парламентах країн Заходу дистанційне голосування є розповсюдженим

Разом з тим він ухилився від відповіді на питання, коли Верховна Рада може повторно розглянути відповідну законодавчу ініціативу, Олександр Корнієнко зауважив, що не може назвати точні дати і додав, що це буде залежати від керівництва фракції «Слуга народу».

Проєкт закону про дистанційне голосування депутатів передбачає, що у разі введення в Україні воєнного стану, засідання Верховної Ради України можуть проводитися віддалено в режимі відеоконференції (дистанційні засідання) із здійсненням відеофіксації народних депутатів України, які в режимі відеоконференції приєдналися до участі у такому засіданні. Організація проведення дистанційного пленарного засідання здійснюється в приміщенні (залі), визначеному Головою Верховної Ради України (у разі його відсутності – Першим заступником чи заступником Голови Верховної Ради України, який виконує обов'язки Голови Верховної Ради України).

Питання про проведення дистанційного засідання вирішується головою Верховної Ради чи його заступниками за підсумками наради з керівниками фракцій.

Передбачається, що під час дистанційного засідання проводиться голосування шляхом підняття руки із зазначенням народним депутатом України позиції «за», «проти» або «утримався». Після кожного голосування народного депутата України визначений Лічильною комісією представник з її складу повідомляє про те, що волевиявлення народного депутата України зафіксовано.

Після завершення голосування всіма народними депутатами України, які беруть участь у дистанційному засіданні Верховної Ради України в режимі відеоконференції, Голова Лічильної комісії або визначений Лічильною комісією представник з її складу доповідає про результати голосування за законопроект, проект іншого акта, після чого головуючий оголошує рішення, прийняте Верховною Радою України.

Також слід зазначити, що Лічильна комісія уповноважується здійснювати контроль за дотриманням порядку голосування при проведенні дистанційних засідань.

Передбачається, що дистанційне засідання транслюватиметься на телебаченні та веб-сайті Верховної Ради окрім випадків проведення закритого пленарного засідання.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 31 травня відмовилася включити до порядку денного законопроєкт про дистанційне голосування депутатів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир