Апелляционная палата ВАКС рассматривает жалобу Олега Горецкого на содержание под стражей, текстовая трансляция

10:35, 30 мая 2023
Апелляционная палата Высшего антикоррупционного суда рассматривает апелляционные жалобы защитников адвоката Олега Горецкого, подозреваемого в пособничестве в даче взятки.
Апелляционная палата ВАКС рассматривает жалобу Олега Горецкого на содержание под стражей, текстовая трансляция
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Апелляционная палата Высшего антикоррупционного суда рассматривает апелляционные жалобы подозреваемого в пособничестве в предоставлении взятки адвоката Олега Горецкого, который по решению Высшего антикоррупционного суда был отправлен под стражу на 60 суток с альтернативой внесения залога в 80 миллионов гривен.

«Судебно-юридическая газета» ведет текстовую трансляцию судебного разбирательства.


13:08 Прокурор Олександр Омельченко під час судових дебатів не змінив позицію стосовно запобіжного заходу Горецькому. Він вважає, що ухвала ВАКС є законним і просить суд його не змінювати. Аргументи адвокатів підозрюваного, на думку прокурора, є припущеннями. Після виступу прокурора та репліки одного з захисників Горецького суд видалився у нарадчу кімнату для постановлення ухвали.


13:04 під час судових дебатів захисники Горецького знову попросили суд скасувати ухвалу ВАКС щодо тримання підозрюваного під вартою та зменшити розмір застави та обрати запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою. Її розмір вони вважають непомірним. Підозрюваний підтримав захисників.


12:37 Адвокати Горецького попросили долучити до справи нові докази та дослідити у закритому судовому засіданні матеріали справи, які стосуються доходів адвоката. Прокурор не заперечив про закриття засідання в цій частині. Колегія суддів погодилася долучити документи до справи, але не знайшла підстав для проведення закритого судового розгляду.


12:18 Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Омельченко назвав апеляцію захисників необґрунтованою та надуманою. За його словами, захисниками не було наведено законодавчих підстав для скасування ухвали ВАКС стосовно Горецького. Він зазначив, що в ухвалі слідчої судді ВАКС наявні докази, що підтверджують обґрунтованість. Омельченко додав, що сторона захисту Горецького не спростувала наявність ризиків ухилення від слідства підозрюваного.

Щодо можливості застосування більш м’якого запобіжного заходу, то застава, на думку прокурора сприятиме «позапроцесуальній поведінці (Горецького)». Домашній арешт, на переконання сторони обвинувачення, теж не може запобігти ризикам, оскільки Горецький може спілкуватися з іншими фігурантами кримінального провадження. До того ж сторона обвинувачення зазначає, що через перебої з електропостачанням неможливо забезпечити носіння підозрюваним електронного браслета

Говорячи про розмір застави Олександр Омельченко, зокрема зазначив, що на родичів Горецького записано земельні ділянки. Він також навів фрагмент розмови, яка «свідчить, що у Горецького є гроші, він був гаманцем організації».


11:50 Адвокат Горецького Нонна Надіч наголошує, що Олег Горецький в СІЗО позбавлений права на безпеку, оскільки під час повітряної тривоги в’язнів не відводять в укриття. Вона вважає, що це є підставою для зміни запобіжного заходу підозрюваному на не пов’язаний з триманням під вартою.  Також частково повторила доводи інших захисників Горецького на його підтримку та попросила визнати протоколи НСРД очевидно недопустимими доказами, оскільки, на її думку, відсутні судові рішення щодо їх легалізації.


11:21 Адвокат Горецького Оксана Бондаренко заявила, що під час обшуку слідчі їй повідомили, що жодна купюра знайдена в офісі Горецького не є предметом неправомірної вигоди. За її словами частина коштів належить цивільній дружині підозрюваного, частина адвокатському бюро. «Але нам сказали ми вилучаємо кошти». Вона додала, що розмір застави є непомірним і як і її колеги відкинули доводи стосовно втечі підозрюваного.


11:01 Адвокат Горецького Богдан Коваль вважає підозру необґрунтованою, а ризики недоведеними. За його словами, дії Горецького можливо слід інкримінувати за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі), «що є менш тяжким злочином».. На його думку тяжкість злочину, скоєння якого інкримінують Горецькому не може бути ризиком ухилення від слідства адвоката.

Також сторона захисту відкидає можливий вплив на свідків Горецького, наголошуючи, зокрема, що жодна особа не звернулася до правоохоронних заходів з проханням про захист.

Крім цього адвокат Коваль зазначив, що застава є непомірною для Олега Горецького, оскільки він не може розпоряджатися усім майном у зв’язку з арештом.

«В цій частині ухвала підлягає скасуванню…В ухвалі зазначено, що сукупний дохід Горецького за 9 років становить 45 мільйонів гривень. Однак він щось витрачав на проживання…Крім цього зараз воєнний стан і складно перевести майно у готівки…Слідчий суддя фактично обрала тримання під вартою», - зазначив Богдан Коваль


10:34 Адвокати Горецького попросили суд розглядати у закритому режимі матеріали НСРД, оскільки вони містять матеріали адвокатської таємниці та завдають шкоди діяльності фірми Горецького, однак суд не знайшов підстав для задоволення клопотання


 

Автор Ярослав Конощук

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду