Це не реформа — це лобізм будівельників: українці про скасування внеску на розвиток інфраструктури

15:05, 19 сентября 2019
Користувачі соцмереж висловились щодо законопроекту, що передбачає скасування пайових внесків забудовників на розвиток інфраструктури.
Це не реформа — це лобізм будівельників: українці про скасування внеску на розвиток інфраструктури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада України 19 вересня має намір ухвалити в цілому законопроект  №1059, що передбачає скасування пайового внеску забудовників на розвиток інфраструктури населених пунктів. 

Сьогодні законодавство передбачає обов'язкову сплату пайового внеску в розвиток інфраструктури населеного пункту замовниками будівництва. Розмір внеску становить 4% від вартості житлового будівництва і 10% — нежитлової забудови.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, пайовий внесок — це своєрідний квазіподаток на будівництво, який, з формальної точки зору, сплачується забудовником, однак фактичним його платником є ​​покупець нерухомості. Крім того, пайовий внесок не має чіткого цільового призначення (відповідні кошти не обов'язково йдуть на розвиток інфраструктури), а оплата вартості приєднання до інженерних мереж зазвичай сплачується замовниками будівництва окремо від пайового внеску (не враховується при сплаті пайової участі).

Законопроект викликав суперечку. Так під публікацією народного депутата від партії «Слуга народу» Віталія Безгіна у Facebook розгорнулось бурхливе обговорення недоліків законопроекту.

Чортківський міський голова Володимир Шматко звернувся до депутата: «Прошу Вас, не скасовуйте пайову! Тим більше у вересні! Ви розбалансуєте місцеві бюджети. Забудовники вже до кінця року не будуть платити, знаючи, що 1 січня він скасований!

Ми спланували доходи бюджетів розвитку громад на 2019 рік. Підписали договори на будівництво доріг, збудували, а чим платити? Не вбивайте децентралізацію і розвиток громад!»

Заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин теж долучився до обговорення: «Дивна позиція, коли влада чує бізнес, але не чує представників місцевої влади. При тому адекватної».

Заступник голови депутатської фракції партії «Слуга народу» Олена Шуляк впевнена, що цей законопроект допоможе відродити економіку країни: «Мій дебют з виступом з трибуни Верховної Ради України пройшов під номером 1059 і отримав підтримку у 290 голосів. Це складно. Це — про відродження економіки й наш інвестиційний потенціал. Це — про боротьбу з корупцією. Це — про добробут громадян. Великі речі видно лише здалеку. Це — саме про цей, стратегічний крок до добробуту. Дякую за підтримку й сподіваюсь на конструктивну співпрацю щодо підготовки до другого читання та прийняття в цілому».

Однак дописувачі висловили сумнів, що залишилось достатньо механізмів, які повинні змусити забудовників облаштовувати інфраструктуру навколо новобудови.

Народний депутат Інна Совсун навела аргументи за та проти, пропонуючи продумати механізми, котрі змусять місцеву владу інвестувати у будівництво шкіл та дитсадків: «Я розумію, що сьогодні пайові внески є великою корупційною годівницею для місцевих чиновників і малою мірою відповідає своєму призначенню.

Разом з тим, зняття будь-якого державного регулювання так само є небезпечним. Сьогодні в Києві, Харкові, Львові, а також у їх містах-сателітах, де активно відбувається житлова забудова, катастрофічно не вистачає шкіл та садочків. І жодні з наявних механізмів регулювання не вирішують проблеми.

Так, це проблема у першу чергу пов’язана з корупцією/неефективністю місцевої влади. Але разом з тим, це не значить, що можна ігнорувати цю проблему на державному рівні.

Зрештою, доступ до шкільної освіти на рівних засадах гарантований Конституцією. І держава не може закривати очі на ситуацію, коли це право порушується місцевими органами влади.

Тому, спрощуючи ведення бізнесу, необхідно водночас продумати дієві механізми, котрі таки змусять місцеву владу інвестувати в будівництво шкіл та дитсадків і при цьому гарантуватимуть, що у місцевої влади є достатні ресурси для цього».

Громадська активістка, екс-депутат Київради Олена Терещенко у Facebook розкритикувала законопроект: «Я хочу звернутися до 290 (!) народних депутатів України з проханням показати фінансово-економічне обґрунтування щойно проголосованої вами законодавчої ініціативи №1059 зі звільнення забудовників від сплати ПАЙОВОГО ВНЕСКУ, в результаті якої ви залишили місцеві бюджети без значних надходжень на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Яку ви пропонуєте альтернативу або яким чином (за рахунок яких податків) буде закритий відповідний бюджетний дефіцит?

Чи ви ознайомлювалися з висновками науково-експертного управління на даний законопроект? І, взагалі, ВИ БАЧИЛИ ЗА ЩО ГОЛОСУВАЛИ?».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси