Спецдоповідач ООН звернувся до Порошенка у зв’язку із законопроектом №9055 про адвокатуру

16:59, 6 февраля 2019
Представник Ради ООН з прав людини вважає, що законопроект ставить під загрозу незалежність юристів в Україні.
Спецдоповідач ООН звернувся до Порошенка у зв’язку із законопроектом №9055 про адвокатуру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спеціальний доповідач ООН з питань незалежності суддів та адвокатів Дієго Гарсія-Саян звернувся до Президента України Петра Порошенка з листом щодо змісту законопроекту №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». У листі зазначено, що законопроект включає низку положень, котрі можуть поставити під загрозу вільне та незалежне здійснення юридичної професії і здатність Національної асоціації адвокатів захищати інтереси своїх членів і адвокатської професії в цілому. Про це повідомляє прес-служба НААУ.

Зауваження спецдоповідача ООН до тексту законопроекту викладені на 7 сторінках. Вони стосуються, зокрема, таких розділів законопроекту, як доступ до професії, дисциплінарні провадження, вимоги до несумісності та незалежність професійної організації адвокатів.

В зв’язку з цим спецдоповідач, відповідно до мандату, наданим Радою ООН з прав людини, рекомендує «переглянути законопроект «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» з метою забезпечення його відповідності існуючим міжнародним стандартам прав людини, що стосуються незалежності адвокатської професії».

Загалом рекомендації містять 4 пункти та окремий коментар щодо порядку розробки змін до законопроекту. «Я також хотів би рекомендувати, щоб такий огляд проводився в тісній консультації з практикуючими юристами та їх професійними організаціями, аби забезпечити, щоб їх законні очікування та занепокоєння були враховані і відображені в тексті закону», — йдеться у листі.

У документі на ім’я глави держави нагадується: з моменту створення мандату кілька спеціальних доповідачів ООН з питань незалежності адвокатів та суддів підкреслили той факт, що професійні асоціації адвокатів відіграють фундаментальну роль у сприянні та захисті незалежності та цілісності адвокатської професії, захисті професійних інтересів адвокатів. Про цю роль асоціацій говорилося й у звіті спецдоповідача, який був поданий до Генеральної асамблеї ООН у жовтні 2018 року. У ньому було сказано, зокрема: «Адвокатські об'єднання відіграють вирішальну роль у демократичному суспільстві, щоб забезпечити вільне та незалежне здійснення адвокатської діяльності, доступ до правосуддя та захист прав людини, зокрема гарантії належного процесу та справедливого судового розгляду. Вони захищають окремих членів юридичної професії, особливо в ситуаціях, коли правники не здатні адекватно захищатися. Вони мають розробляти та впроваджувати вимоги та процедури для отримання доступу до юридичної професії; розробляти кодекси професійної поведінки і розглядати дисциплінарні проваджень щодо адвокатів. Професійні об'єднання адвокатів також співпрацюють з державними установами у наданні послуг з надання безоплатної правової допомоги бідним, неповнолітнім, знедоленим особам, з метою організації юридичної освіти і підготовки юристів протягом усієї кар'єри».

 «У світлі згаданих стандартів я занепокоєний тим, що деякі положення законопроекту можуть не відповідати зобов'язанням України у рамках норм і стандартів прав людини», — йдеться у листі спецдоповідача ООН до Президента України.

Спецдоповідач також зауважує, що у розгляданому проекті обмежена участь національної асоціації адвокатів у розробці законопроекту про адвокатську діяльність та відхилено занепокоєння представників адвокатури щодо питань, пов'язаних з доступом до адвокатської професії та дисциплінарними провадженнями, що може вважатися порушенням незалежності адвокатської асоціації.

Згідно з отриманою інформацією, під час розробки законопроекту консультації з представниками адвокатури (окремо та через їх професійні асоціації) були обмежені. Як стверджується, лише кілька представників національної асоціації адвокатів мали право брати участь у консультативному процесі, внаслідок чого погляди адвокатського загалу не були враховані під час підготовки проекту. Крім того, схоже, що остаточний текст документу був оприлюднений офісом Президента без надання національній асоціації адвокатів можливості надати коментарі щодо його змісту.

«Відсутність належної консультації з адвокатами під час законотворчого процесу дає приводи для занепокоєння», — сказано у листі.

Законодавство, що регулює роль і діяльність адвокатів, має бути спрямоване на посилення їх незалежності, саморегулювання та цілісності адвокатської професії. 

«Мандат спеціального доповідача неодноразово підкреслював, що законодавство, котре стосується юридичної професії, має розроблятися безпосередньо представниками цієї професії. У встановленому законодавством порядку на всіх етапах законодавчого процесу з її представниками мають проводитися консультації», — нагадується в документі.

З повним текстом листа англійською мовою можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК дало відповідь на запит нашого видання щодо результатів експертизи законопроекту про адвокатуру №9055. Станом на 17.01.2019 р. антикорупційна експертиза зазначеного законопроекту триває.

Також ми повідомляли, що 6 грудня 2018 року під час пленарного засідання Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту про реформу адвокатури. Повідомлялося, що депутати взяли перерву «для переконування колег».

Ще раніше стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя зібрав кворум і рекомендував парламенту прийняти законопроект №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у першому читанні.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України