Припинення виплати пенсії: суд захистив права внутрішньо переміщеної особи

11:53, 18 марта 2019
Припинення виплати пенсії на підставі скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є незаконним.
Припинення виплати пенсії: суд захистив права внутрішньо переміщеної особи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув та задовольнив позов пенсіонерки до Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області про визнання протиправними дій щодо припинення виплати пенсії, зобов’язав поновити виплату пенсії за віком та сплатити заборгованість, яка виникла з часу припинення виплати пенсії до дня її поновлення. Про це повідомляє прес-служба суду.

Судом встановлено, що позивач отримувала пенсію за віком у Виноградівському ОУПФ Закарпатської області та перебувала на обліку в управлінні соціального захисту населення як внутрішньо переміщена особа. У зв’язку з придбанням житла та зміною місця реєстрації у цьому ж місті пенсіонерка звернулася до начальника управління праці та соціального захисту населення із заявою, в якій просила зняти її з обліку та скасувати довідку внутрішньо переміщеної особи. Рішенням управління соціального захисту населення Виноградівської РДА скасовано дію довідки внутрішньо переміщеної особи та припинено виплату пенсії, що й стало приводом для звернення позивачки до суду за захистом своїх конституційних прав на соціальні виплати.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд  дійшов висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виплата пенсії припиняється за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду. Припинення виплати пенсії без прийняття відповідного рішення, лише на підставі скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є порушенням відповідачем вищезазначеного закону.

Відтак, оскільки позивач змінив місце свого постійного проживання та реєстрації, яке знаходиться на підконтрольній Україні території, і не бажає отримувати статус внутрішньо переміщеної особи, його право на отримання пенсії не може ставитись у залежність від наявності у позивача довідки внутрішньо переміщеної особи, а пенсійне забезпечення позивача як особи, яка набула права на отримання пенсії, повинно здійснюватися на загальних підставах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення» та Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

З текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №260/1464/18.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду визначила, які види грошового забезпечення військослужбовців враховуються при обчисленні пенсій.

Також ми повідомляли, за яких умов особа має право на отримання пенсії державного службовця. Велика Палата ВС ухвалила рішення у зразковій справі щодо переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси