Другий сенат КСУ розглядатиме справу за конституційною скаргою: анонс

15:27, 14 мая 2019
Розгляд справи щодо конституційності положень пункту 1 частини першої, частини другої статті 303 КПК.
Другий сенат КСУ розглядатиме справу за конституційною скаргою: анонс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Другий сенат Конституційного суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження 15 травня о 10.00 розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Рябчука Андрія Анатолійовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пю 1 ч. 1, ч. 2 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

Суть питання. Відповідно до положень п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 303 Кодексу, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

  • «1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк,  заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування» (п. 1 ч. 1);
  • «Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами ст. 314–316 цього Кодексу» (ч. 2).

Як вважає автор клопотання, внаслідок застосування судами оспорюваних положень ст. 303 Кодексу його як особу, права та законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, позбавлено права на оскарження в судовому порядку «бездіяльності прокурора, яка полягає у незакритті кримінального провадження», порушено гарантовані Конституцією України права на повагу до його гідності (ст. 28), на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади (ст. 55), на захист (ст. 63), а також право на справедливий судовий розгляд, закріплене ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ відклав розгляд справи щодо закону про люстрацію.

Також ми писали, як працював Конституційний суд України в 1997–2018 роках

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде