Вперше суд замінив довічне позбавлення волі на фіксований строк для забезпечення права на реалістичну перспективу звільнення

10:40, 3 июня 2019
Засуджений подавав клопотання про заміну покарання.
Вперше суд замінив довічне позбавлення волі на фіксований строк для забезпечення права на реалістичну перспективу звільнення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вперше в Україні суд першої інстанції замінив довічне позбавлення волі на фіксований строк з «пенологічних мотивів» та для забезпечення права на реалістичну перспективу звільнення. Про це повідомив експерт Консультативної місії ЄС, доктор публічного права Вадим Човган на своїй сторінці у Facebook.

«І це, виключно на підставі Конституції та Європейської конвенції, не дивлячись на відсутність механізму в Кримінальному кодексі. Найвищий рівень сміливості судді! Прізвище судді - Маши́на!

Засуджений подавав клопотання про заміну покарання або дострокове звільнення на підставі статті 28 Конституції та статті 3 Конвенції (обидві про заборону катувань). Суд постановив замінити довічне на 20 років строку, посилаючись на вищу юридичну силу Конституції та міжнародних стандартів по відношенню до Кримінального кодексу.

Засуджений скористався моїм проектом клопотання, яке я розміщував у цій інструкції.

Ідея інструкції була ініціювати в Україні конституційну скаргу щодо довічного. До речі, в результаті, ідея спрацювала: скарга Д.Крупка щодо довічного без перспективи звільнення зараз на розгляді в Конституційному Суді.

Водночас клопотань в порядку КПК до райсудів по моїй інструкції було подано більше десятка. Раніше судді прогнозовано відмовляли. Пройшов рік, і тут такий юридичний вау. Очевидно, далі буде важка апеляція», - йдеться у повідомленні Човгана.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чому «довічники» мають отримати шанс вийти на волю та як оцінити ризики.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси