Конкурс до місцевих загальних судів: ВРП зробила заяву щодо розгляду рекомендацій

17:45, 16 августа 2019
До ВРП надійшли рекомендації щодо призначення 467 кандидатів суддями в 263 загальних місцевих судах.
Конкурс до місцевих загальних судів: ВРП зробила заяву щодо розгляду рекомендацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 серпня 2019 року на засіданні Вищою кваліфікаційною комісією суддів України розглянуто питання про надання рекомендацій для призначення кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів у межах конкурсу, оголошеного Комісією 2 липня 2019 року.

За результатами цього засідання Комісією надіслано до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення 467 кандидатів суддями в 263 загальних місцевих судах разом із матеріалами щодо затвердження рейтингів учасників конкурсу, особові справи кандидатів, список кандидатів тощо.

До надісланих матеріалів долучено окрему думку члена ВККСУ Тітова Юрія Григоровича стосовно рішення Комісії від 7 серпня 2019 року про рекомендування 467 кандидатів для призначення на посади суддів.

У вказаній окремій думці член ВККСУ ставить під сумнів законність рішення Комісії від 7 серпня 2019 року про рекомендування кандидатів,  мотивуючи тим, що Комісія порушила встановлені законом вимоги проведення конкурсу, які впливають на визначення його результатів. В окремій думці членом Комісії, зокрема, зазначено, що, зменшивши кількість вакантних посад суддів місцевого суду та обмеживши коло осіб, які згідно з законом мають право взяти участь у конкурсі на зайняття таких посад, Комісія у свавільний спосіб втрутилася у конкурсну процедуру, порушивши гарантоване законом право (як кандидатів на посаду судді, так і суддів) у встановленому порядку на конкурсних засадах зайняти вакантні посади суддів місцевих судів. Механізм призначення на посаду судді є складовою забезпечення функціонування судової влади за принципами верховенства права та забезпечення права на справедливий суд.

Статтею 128 Конституції України закріплено, що призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

Вища рада правосуддя при розгляді рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, серед іншого, має обов’язок перевірити визначений законом порядок призначення на посаду судді (стаття 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Такий порядок, зокрема, включає перевірку дотримання Комісією процедури призначення та проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді.

Водночас позов про визнання протиправним та скасування  рішення Комісії від 2 липня 2019 року  про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів є предметом розгляду у Верховному Суді, зокрема в адміністративній справі № 9901/378/19.

Розгляд справи призначено на 22 серпня 2019 року. З урахуванням зазначеного  Вища рада правосуддя  додатково повідомить  про розгляд рекомендацій  ВККСУ про призначення кандидатів на посаду судді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВККС затвердила рейтинг учасників конкурсу на зайняття 505 посад суддів у місцевих загальних судах.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді