У ДСА обговорили впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

15:17, 28 ноября 2019
Представники ДСА обговорили питання ЄСІТС з експертами Проекту ЄС «Право-Justice».
У ДСА обговорили впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк 27 листопада провів робочу зустріч з експертами Проекту ЄС «Право-Justice», на якій було обговорено питання впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), передає офіційний сайт ДСА.

Голова ДСА України під час робочої зустрічі наголосив, що питання запровадження ЄСІТС належить до пріоритетних напрямів діяльності ДСА України. Зеновій Холоднюк відзначив, що оновленою Концепцію побудови ЄСІТС змінено архітектуру її побудови та терміни реалізації.

Метою нової Концепції є автоматизація процесів правосуддя з урахуванням вимог українського законодавства та загальносвітових практик. Це забезпечить пришвидшення процесів судочинства, зручність у доступі, надійність, захищеність інформації та прозорість через публічність електронних ресурсів.

Разом з тим Голова ДСА України підкреслив, що зараз всі процеси, які пов'язані із запровадженням ЄСІТС, організовуються, контролюються і реалізовуються виключно зусиллями судової влади. І це попри те, що багато технічних питань, зокрема будівництво швидкісних і захищених каналів зв'язку, залежить від загального бачення розвитку галузі інформатизації у державі. «Ми дуже сподіваємося, що новий уряд країни повернеться до цієї теми і визначиться з відповідальними за розбудову мережі зв'язку, позаяк, не тільки судова влада, а й інші державні структури потребують швидкісного і захищеного інтернету. Зараз ми думаємо над тим, як реалізувати означені на  сьогодні завдання та розраховуємо на власні сили і кошти державного бюджету України», — сказав очільник ДСА України.

Зі свого боку експерти Проекту ЄС «Право-Justice», які вже проаналізували оновлену Концепцію ЄСІТС, погодились із Зеновієм Холоднюком в тому, що саме комунікаційні мережі є одним із першочергових питань вирішення для побудови ЄСІТС, а також рекомендували ДСА України звернути увагу на впорядкування управлінських, організаційних та виконавських процесів.

Результатом зустрічі стало спільне бачення потреби і надалі продовжувати роботу над побудовою ЄСІТС та над створенням дорожньої карти поетапного її запуску й описом бізнес-процесів у судах, які дадуть змогу зменшити виробничі витрати та оптимізувати людські ресурси.

У робочій зустрічі взяли участь: Манфредас Лімантас — координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Представництва Європейського Союзу в Україні, Мартін Клауке — керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні, Довидас Вітаускас — керівник Проекту ЄС «Право-Justice», Ааре Лапонін — міжнародний експерт Проекту (Естонія), Івар Талло — міжнародний експерт Проекту (Естонія), Поліна Казакевич — національний експерт «Право-Justice», Сергій Сученко — експерт Програми USAID «Нове правосуддя», заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, начальник управління інформатизації та судової статистики ДСА України Олександр Слоніцький, радник Голови ДСА України Андрій Шаповал та генеральний директор Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Олег Тертичний.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що перспективи впровадження системи «Електронний суд», яка повинна була запрацювати ще 1 березня 2019 року, залишаються досі невідомими.

Також відомо, що ДСА України затверджено Концепцію побудови ЄСІТС в новій редакції.

Ми писали, що в ДП «Інформаційні судові системи» (ІСС) створено робочі групи та затверджено персональний склад з питань розробки та впровадження ЄСІТС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва