Законопроект щодо кількісного складу суддів ВП Верховного Суду: ВРП оприлюднила текст висновку

11:07, 4 декабря 2019
ВРП наголосила на відсутності потреби змінювати верхню межу кількості суддів ВС, оскільки право громадян на доступ до суду не буде забезпечено повною мірою.
Законопроект щодо кількісного складу суддів ВП Верховного Суду: ВРП оприлюднила текст висновку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Вищої ради правосуддя оприлюднено текст рішення ВРП №3301/0/15-19, ухваленого 3 грудня 2019 року, про надання консультативного висновку до проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо кількісного складу суддів Великої Палати Верховного Суду» (реєстраційний №2462 від 18 листопада 2019 року), внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи народним депутатом України Бабієм Р.В. Про це йдеться на сайті ВРП.

Нагадаємо, що законопроект №2462 змінює та доповнює положення статті 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо питання кількісного складу суддів Великої Палати Верховного Суду. Документом пропонується зменшити кількість суддів, які можуть бути обрані та входити до складу Великої Палати Верховного Суду, з 21 судді до 9 суддів та передбачити, що кожен касаційний суд у складі Верховного Суду матиме право обрати по 2 судді до складу Великої Палати Верховного Суду. Також, як і на цей час, до складу Великої Палати Верховного Суду буде входити за посадою голова Верховного Суду. З метою реалізації відповідних змін пропонується надати зборам суддів касаційних судів у складі Верховного Суду право приймати рішення про дострокове припинення повноважень суддів Великої Палати Верховного Суду, які були обрані від відповідного касаційного суду у складі Верховного Суду.

Як убачається з пояснювальної записки, законопроект №2462 спрямовано на реалізацію положень законів України від 16 жовтня 2019 року №193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», від 2 жовтня 2019 року №142-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення справи».

Вища рада правосуддя раніше, у консультативному висновку від 5 вересня 2019 року, затвердженому рішенням №2356/0/15-19, вже надала оцінку окремим положенням проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

У цьому висновку звернуто увагу, що погодження кількості суддів у судах відповідно до вимог частини шостої статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», пункту 12 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» належить до дискреційних повноважень Вищої ради правосуддя. Вказане рішення ВРП приймає з урахуванням інформації про завантаженість суду, кількісний склад тощо.

Зважаючи на вказані норми законодавства, враховуючи наявну інформацію про кількість у Верховному Суді нерозглянутих скарг та заяв (станом на 1 вересня 2019 року), Вища рада правосуддя наголосила на відсутності потреби у зміні верхньої межі кількості суддів Верховного Суду, оскільки право громадян на доступ до суду не буде забезпечено повною мірою.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Велику Палату Верховного Суду пропонується скоротити до 9 суддів.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду