Велику Палату Верховного Суду пропонується зменшити до 9 суддів

18:45, 18 ноября 2019
Член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій пояснив причини подання ним законопроекту щодо скорочення кількості Великої Палати Верховного Суду.
Велику Палату Верховного Суду пропонується зменшити до 9 суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 18 листопада, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2462 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо кількісного складу суддів Великої Палати Верховного Суду. Про це повідомив член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій на своїй сторінці у Facebook.

«Пропонується зменшити кількість суддів Великої палати Верховного Суду до 9 осіб (по двоє суддів від кожної юрисдикції + голова суду).

Причина внесення законопроекту — прийняття ВР законів, якими зменшується загальна гранична кількість суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб та встановлюються фільтри для справ, що надходять до Великої палати. Велика палата не може бути сформованою у кількості 21 судді (як зараз) при тому, що загальна кількість суддів буде максимум 100. Тобто при існуючому стані справ 20% суддів працюватимуть у Великій палаті при тому, що кількість справ, що передаються на її розгляд має скоротитися в рази через встановлені Законом №142-IX від 02.10.19 фільтри. До того ж переконаний, що дев'ятьом суддям буде легше сформувати єдину думку при розгляді справ, ніж 21 судді).

Зверну увагу, що зменшення кількості суддів Великої Палати за цим законопроектом відбудеться після зменшення кількості суддів ВС до 100, а не відразу після його прийняття», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що було затверджено Концепцію удосконалення діючого законодавства про судоустрій.

Додамо, Верховний Суд звернувся до КСУ з приводу закону № 1008.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси