Голова КАС ВС взяв участь в обговоренні перспектив захисту прав людини

17:20, 6 декабря 2019
Обговорювали проблеми і здобутки України у сфері захисту прав людини та порівнювали з міжнародним досвідом.
Голова КАС ВС взяв участь в обговоренні перспектив захисту прав людини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович узяв участь у роботі круглого столу «Права людини: здобутки, проблеми та перспективи», де обговорювалися актуальні питання галузі. Про це повідомляє портал Судова влада України.  

Під час круглого столу обговорили багато питань, зокрема: ООН та міжнародні стандарти у галузі прав людини; регіональні системи захисту прав людини; особливості захисту прав людини в Європі; забезпечення права на справедливий суд в Україні; співробітництво з Європейським союзом у сфері юстиції, свободи та безпеки.

Голова КАС ВС Михайло Смокович під час виступу розповів про той політичний спротив, який чинився для запровадження адміністративної юстиції,  створення адміністративних судів.

Смокович зазначив, що політичний вплив на кар’єру суддів був знівельований судовою реформою 2016 року, що є позитивом. Тоді ж важливим кроком уперед стало внесення змін до Конституції України, а саме — закріплення у ст. 125, що з метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди.

Проте, зауважив голова КАС ВС, постійні судові реформи, які запроваджуються, на жаль, негативно впливають на динаміку розгляду справ. Чергова реформа, якою передбачається скорочення суддів Верховного Суду з 200 до 100, знову призведе до зменшення кількості розгляду судових спорів, від вирішення яких залежить доля людей.

Наприклад, у КАС нині ще не розглянуто 32 тис. справ. Якщо склад цього суду скоротиться до 25 суддів, то кожному з суддів надійде приблизно 1 400 справ, і їх розгляд значно затягнеться.

Також голова КАС ВС розповів, що в більшості європейських держав з розвинутою демократією система адміністративних судів автономна від загальної системи судів. Таким чином, порівняно з Україною, адміністративне судочинство в таких країнах на вищому рівні, це більш самостійна і незалежна судова система.

Крім цього, Смокович повідомив, що в європейських судах намагаються якнайбільше справ вирішити шляхом примирення сторін за допомогою суддів. 

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у Києві відбувся круглий стіл з метою обговорення практичних аспектів і проблемних питань застосування Кодексу України з процедур банкрутства

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки