Померли від отруєння неякісним алкоголем: суд виніс рішення власнику магазину

19:12, 13 января 2020
Обвинувачений придбав неякісний алкоголь та незаконно продавав його у своєму магазині на Харківщині.
Померли від отруєння неякісним алкоголем: суд виніс рішення власнику магазину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддею Ізюмського міськрайонного суду Харківської області  закінчено розгляд кримінального провадження і ухвалено вирок стосовно обвинуваченого Р. 1946 року народження, громадянина України, фізичної особи — підприємця у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 204 КК України (незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв з недоброякісної сировини). Про це повідомляє прес-служба суду.

Як відомо, обвинувачений підприємець, маючи умисел на незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв, з метою отримання неконтрольованого державою доходу, шляхом незаконного здійснення роздрібної торгівлі алкогольних напоїв, 20 вересня 2016 року через магазин, що належить йому на праві власності та розташований в селі Іванчуківці Ізюмського району Харківської області, придбав у невстановлених осіб незаконно виготовлений з недоброякісної сировини алкогольний напій під виглядом коньяку, при цьому обвинувачений сам вважав, що коньяк виготовлений на лікеро-горілчаному заводі. Вживання незаконно виготовленого та реалізованого в магазині алкогольного напою призвело до отруєння та інших тяжких наслідків у вигляді настання смерті трьох осіб.

У зв’язку з цим громадянин Р. обвинувачувався у кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною третьою статті 204 Кримінального кодексу України, а саме незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини (матеріалів) та незаконний збут таких товарів.

Оцінивши зібрані в кримінальному провадженні докази в їх сукупності, в результаті повного всебічного та об’єктивного їх дослідження в судовому засіданні, суд дійшов висновку, що обвинувачений Р. не здійснював незаконного виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини (матеріалів), тому кваліфікував його дії за частиною першою статті 204 Кримінального кодексу України, а саме як незаконний збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв з недоброякісної сировини.

Під час судового розгляду обвинувачений Р. визнав свою вину та на стадії судового розгляду в повному обсязі відшкодував потерпілим майнову та моральну шкоду, будь-яких претензій матеріального характеру до обвинуваченого Р. вони не мали.
З огляду на вищевикладені обставини, те, що обвинувачений  визнав свою провину, розкаявся, раніше несудимий, у потерпілих відсутні вимоги до нього, суд дійшов висновку про необхідність призначення покарання обвинуваченому Р. у межах санкції статті, що караються тільки штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів, у вигляді штрафу на користь держави в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 34 000 грн.

На підставі статті 49 Кримінального кодексу України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки — у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, до яких відноситься частина перша статті 204 Кримінального кодексу України, та  в зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого Р. звільнено від призначеного покарання.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у Львівській області чиновник ДПС підозрюється в одержанні хабаря та збуті контрафактного алкоголю.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області