Презентували звіт щодо застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства

14:00, 24 января 2020
У ході моніторингового звіту проведено оцінювання результатів реалізації державної політики у сфері банкрутства.
Презентували звіт щодо застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 23 січня, Директоратом правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції України організовано круглий стіл «Моніторинг ефективності застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства», участь у якому взяв суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков, передає прес-служба ВС в Facebook.

У ході моніторингового звіту проведено оцінювання результатів реалізації державної політики у сфері банкрутства шляхом анкетування зацікавлених сторін щодо ефективності законодавства у цій сфері, аналізу положень і практики застосування введеного в дію Кодексу та інших нормативно-правових актів, окреслено актуальні проблеми у зазначеній сфері та запропоновано шляхи їх вирішення.

Виступаючи на презентації моніторингового звіту, Сергій Жуков зазначив, що 82% усіх процедур банкрутства становить саме ліквідаційна процедура. Існує величезна судова практика з цього питання. Проте дуже часто арбітражні керуючі подають звіти, які не містять тієї інформації та судової практики, яку мали б містити. Тому суддя-спікер КГС ВС запропонував, щоб Міністерство юстиції України спільно з Національною асоціацією арбітражних керуючих України підготували відповідні рекомендації щодо змісту звіту ліквідатора, що дуже допоможе як самим арбітражним керуючим, так і суддям, а звіт стане більш системним та зрозумілим. На переконання Сергія Жукова, не обов’язково глобально змінювати якісь норми — достатньо вести роз’яснювальну та просвітницьку роботу у цій сфері.

Учасники заходу також обговорили проблеми нормативно-правового регулювання відкриття провадження у справах про банкрутство (неплатоспроможність); врегулювання проблемних питань, що виникають під час розгляду справ про банкрутство; організацію підвищення ефективності діяльності арбітражного керуючого; неузгодженість положень Кодексу між собою та з іншими законодавчими актами тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міністерство юстиції разом із Асоціацією правників України хоче докласти зусиль, щоб через систему безоплатної правової допомоги надавати фахові безоплатні консультації громадянам України стосовно відновлення платоспроможності фізичних осіб та реструктуризації кредитної заборгованості. 

Також ми писали про солідарну відповідальність керівника боржника у справі про банкрутство.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду