Вища рада правосуддя звернеться до Офісу Генпрокурора щодо провокації підкупу судді

10:20, 24 февраля 2020
Суддя Юрій Сакенов повідомив ВРП про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.
Вища рада правосуддя звернеться до Офісу Генпрокурора щодо провокації підкупу судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 лютого 2020 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Городоцького районного суду Хмельницької області Сакенова Юрія Костянтиновича про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, передає офіційний сайт ВРП.

Як поінформував доповідач  член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, у повідомленні зазначено, що у провадженні судді Сакенова Ю. К. перебувають справи стосовно громадянина П. про вчинення ним адміністративних правопорушень, передбачених частиною першою статті 130 («Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції») та статтею 122-4 (залишення місця дорожньо-транспортної пригоди) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Суддя Сакенов Ю. К. зазначає, що 20 вересня 2010 року о 16:15, після закінчення робочого часу, до його кабінету зайшов П. і повідомив, що працівники Служби безпеки України через нього хочуть передати хабар судді для позитивного вирішення справ стосовно П., однак останній не бажає цього робити.

Крім того, 23 вересня 2019 року близько 10:00 до суду повторно прийшов П. і намагався поспілкуватись із суддею Сакеновим Ю. К. у позапроцесуальному порядку із приводу зазначених справ.

Суддя Сакенов Ю. К. вважає такі дії втручанням у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, про що повідомив Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора.

На запит члена Вищої ради правосуддя Офіс Генерального прокурора поінформував, що за результатами розгляду повідомлення судді Сакенова Ю. К. щодо можливого факту втручання в його діяльність 21 жовтня 2019 року військовою прокуратурою Хмельницького гарнізону розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 370 (провокація підкупу) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування у цьому провадженні здійснюється слідчим Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому.

«Слід зазначити, що вчинення щодо судді кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 370 Кримінального кодексу України, крім завдання шкоди окремій особі, спрямовано на підрив авторитету правосуддя в цілому. Такі дії порушують гарантії суддівської незалежності»,  підсумував член ВРП Володимир Говоруха.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 жовтня 2019 року за частиною другою статті 370 Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленні судді Городоцького районного суду Хмельницької області Сакенова Юрія Костянтиновича.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе Президенту подання про призначення судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва